Ocena kierowcy - Mazda 3 III Sedan

Rok produkcji 2015
Okres użytkowania: 5 lat
Mazda 3 III Sedan 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW 2013-2016 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Nie znalazlem
Kupiłem nowe w salonie, max konfiguracja jaka była możliwa . Autko zdobyło moje zaufanie i szacunek przez te ponad 5 lat spędzonych razem za niezawodność i przyjemność prowadzenia, ma tez wady - ale kto ich nie ma?
Wolnossący , na miasto i lokalne drogi wystarczający , ma autostradzie powyżej 150 brakuje pary. Przyspieszenie do 100 bardzo dobra ( poniżej 9 sek), lubię jeździć na 3000-4000 obrotów - daje wtedy duzo frajdy
Super , na samym poczatku użytkowania lubiła haczyc , po dotarciu jest już ok - czasami zahaczy
Trzyma sie drogi jak przyklejony, w zimie daje rady na śniegu
Super wygląd , lakier czerwony - po polerce i woskowaniu wyglada jak nowy z salonu. Jedynie kolor plastikowych elementów ma troszkę inny odcień niż metalowych - mi nie przeszkadza
Jest ok, ale linia okien wysoko poprowadzona, dzieciaki z tylu widza niebo przez okno. Czujniki parkowania pomagają w manewrach, widoczność do tylu jak to w sedanie - nienajlepsza
Kupiłem między innymi za wygląd deski rozdzielczej, prosta i intuicyjna, plus za fizyczny przycisk wyłączenia start/stop, nawigacja troche zagmatwana ale średnio rozgarnięty da rade. Pozycja za kierownica sprawia ze czuje sie jak w aucie sportowym , troche ciasno ale przyjemnie, bagażnik ma mały otwór ale to sedan - pojemność wystarczająca - 430l
Szybko nagrzewa i chłodzi, żadnych problemów
Ok, moja rodzinka nie jest dużych gabarytów 2+2, nikt nie narzekał
Głośny powyżej 120, słychać toczenie kół - silnik cichutki. Duża różnica hałasu zależy od opon - polecam zakupić te ,,ciche,, to wtedy bedzie bardzo ok
Tylko coroczny serwis , żadnych ekstra kosztów
Warte swojej ceny
Przez ponad 5 lat - regulacja lewej tylnej szyby 10000( usunięto usterkę w 5 minut), wymiana amortyzatora - 45000 (gwarancja) nieszczelność , wymiana klocków przód 35000, tył 45000 .
Nic

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW [l/100km]