Ocena kierowcy - Mazda 3 III Sedan

Ntp, 8 lat temu
Silnik 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW
Rok produkcji 2015
Mazda 3 III Sedan 2.0 SKYACTIV-G 120KM 88kW 2013-2016 - Oceń swoje auto
Silnik : Stosunkowo szybki i ekonomiczny.
Silnik : dzwięk > 4tys obrotów
Zawieszenie : dźwięk zawieszenia
Ogólnie jestem zadowolony z tego auta. Odrobinę denerwują detale, ale za taką kasę można przymknąć oko. Co do szczegółów to opis poniżej.
Silnik oceniam b. dobrze. Jest dynamiczny (nawet bardzo) i oszczędny. Jedyne zastrzeżenie to jest głośny powyżej 4 tys obrotów. Podobno zmiana oleju na lepszy pomaga.
Drażni mnie odrobinę "haczenie" dwójki i czasami problemy z wrzuceniem jedynki. Nie byłem jeszcze na serwisie, muszę to zgłosić bo to mi przeszkadza. Po za tym w miarę krótki skok lewarka, przyjemność z obsługi. Nie jest to automat, tylko manual. Automat jest wolny. (nie mogłem powyżej zaznaczyć manuala, gdyż nie było go w opcji wyboru).
Zawieszenie jest twarde, ale mnie to odpowiada. Bardzo stabilny w zakrętach i pozwala na wiele :-). Mały minus za dźwięk zawieszenia przy dobiciu na dziurach - metaliczny stuk, lekko irytuje. Zauważyłem także, że jest bardziej podatny na podmuchy wiatru >140 km/h niż inne auta, ale to chyba kwestia niskiej masy własnej. Można przywyknąć.
Bez czujników cofania mogą być problemy z widocznością do tyłu i do przodu. Z czujnikami jest ok.
Jest ok. Wszystko na swoim miejscu. Nie mam zastrzeżeń.
Klima działa sprawnie i wydajnie, nie mam zastrzeżeń. Ma być ciepło lub zimno :-) i tak jest. Co ciekawe nie wpływa zbytnio na spalanie.
Samochód idealny dla 4 osób. Nie jest za mały, miejsca jest w sam raz. Lekkie ograniczenia załadunku daje klapa bagażnika, ale to sedan. Jeżeli chodzi o kierowcę to pozycja za kółkiem jest jednym z większych plusów - "czuć auto" :-)
Jak wspomniałem wyżej, trochę za głośny >4 tys obrotów. Problem nie jest nawet w tym, że jest za głośny, tylko docierający dźwięk silnika jest po prostu nieprzyjemny.
Spalanie średnie mieszane około 7,5 l, w mieście ok 8 - 8,2 l, w trasie z prędkościami autostradowymi (140 - 150 km/h) ok 7,5 l, (poniżej 120 km/h) ok 6,5 l. Uważam, że są to b. dobre wyniki, szczególnie biorąc pod uwagę, że ten samochód ma dobre osiągi i jest bez turbo. Do tej pory innych kosztów nie było, a ceny przeglądów w miarę normalne.
Osobiście uważam, że jest to chyba jedna z najlepszych propozycji w tym segmencie na rynku (chyba że ktoś potrzebuje kombii). Sedan ma małe ograniczenia co do załadunku, ale "można z tym żyć", natomiast nadrabia wyglądem (uważam, że hatchback nie jest już tak ładny, wręcz tył auta nie pasuje do przodu, ale to tylko moje zdanie :-)). Za około 80 tys. (skyenergy), trudno kupić coś lepszego.
brak
brak