: Jeździ się komfortowo na krótkich i średnich dystansach.
: Słaba blacha, nie ma rdzy, ale odpryski
Układ elektryczny
: Przepalające się żarówki
: Za mało mocy do bezpiecznego wyprzedzania.
Kupiłem auto przy 40 tyś. km, Teraz ma ok. 87 tyś km przebiegu. Po przejechaniu ponad 47 tyś km można powiedzieć jedno - to dobre auto. Dobre dla spokojnego kierowcy, który od czasu do czasu jeździ w trasy na średnie dystanse. Nie jest dobre do wyprzedzania, brakuje mocy w porównaniu do nowszych silników turbo/diesli/elektrycznych.
Silnik sprawuje się bez problemów. Żadnych awarii. Solidna konstrukcja. Bardzo łatwy dostęp w komorze silnika do wszystkich potrzebnych miejsc (płyny, wymiana zarówek bez problemów).
Działa płynnie. Niemniej 1 i 2 bieg to raczej zamułka. Silnik budzi się do życia dopiero na 3 biegu. Z silnikiem 1.6l, 105 KM nie należy on do demonów szybkości.
Samochód prowadzi się doskonale, zarówno na prostej, jak i na zakrętach. Kierowca czuję pewnie.
Mała szybka z tyłu, ale samochód nie jest bardzo długi więc widoczność poprawna.
Samochód dla ludzi o przeciętnym wzroście lub niskich. Fotele, zwłaszcza przednie są niewygodne - po 200-300 km jazdy bolą plecy. Na plus, dobry podłokietnik dla kierowcy. Pulpit kierowcy praktyczny. Schowki przydatne. Bagażnik - rewelacja. Niby hatchback, ale miejsca czasami jak w małym kombi. Dla rodziny 2+1 jest b.dobry. Dla większej rodziny - raczej za mały.
Ja posiadam najuboższą wersję Comfort. Niemniej kilmatyzacja manualna działa b.dobrze. Podgrzewanie siedzeń przednich i tylnej szyby również bardzo dobre.
Kierowca i pasażer na przodzie mają dobrą sytuację. Nieniej, skosy sprawiają, że ludzie starsi mają problem przy wsiadaniu. Z tyłu raczej ciasno, nie dla ludzi wysokich.
Samochód należy do przeciętnych w tej kategorii. Powyżej 120 km/h jest głośno. Powyżej 140 km jest nieznośnie.
Nie miałem okazji robić żadnej małej/średniej/dużej naprawy od 6 lat, więc na razie nie mam zdania.
Solidny samochód.
Przepalone żarówki w środku i na zewnątrz (te od oświetlenia wnętrza auta, jedna od świateł mijania oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu - dziwne, ale wymiana tania). Akumulator padł po 6 latach (brak garażowania, doładodywania itp przysłużył się, więc nie jest wina auta, w mojej opinii).
Brak.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MZR 105KM 77kW