: Według mnie najlepsze w klasie !! Każdy następny zakrę
Super samochód jako używany i w sumie wart swoich pieniędzy jako nowy!! Made in Japan. Taki ładniejszy, lepszy i zdecydowanie bardzie niezawodny Focus II.
Mistrzostwo!! Bałem się silnika PSA-Ford. Jednak 1.6 HDI to bardzo udany silnik. Wystarczająca moc, super elastyczność, aksamitne brzmienie. Nic się nie psuje, silnik tylko buczy przy 1950-2000 obrotów, powyżej i poniżej jest OK. Czasami tylko słychać wewnątrz, że to jest diesel. Na zewnątrz o wiele łatwiej rozpoznać typ jednostki. Na oleju Castrol Edge Sport 0W40 silnik zachowuje się super. Na obroty szybciej się wkręca niż benzyna w Yarisie. Od 2200 ciągnie jak opętany aż do 4000-4500. Spalanie 3.4 - 5 litra w cyklu mieszanym !! Trasa 3.4 - 4.5 (3.4 jazda bez wyprzedzania 85km/h, 4.5 jazda 110 - 140km/h z wyprzedzaniem, ale możliwie płynna). A to są dane z komputera pokładowego, który zaniża dane !! Po 3 testach wyszło, że o jakieś 5-6%, więc też jest super - w Toyocie 2.0 D4D komputer zaniża spalanie o 20-30%.
Precyzyjna, krótkie skoki, krótkie prowadzenie. Dla mnie super.
Najfantastyczniejszy układ kierowniczy jaki z jaki miałem do czynienia. Bardzo bezpośredni, dla kobiety może nawet za mało wspomaga. Dla mnie frajda, doskonale czuje co dzieje się z samochodem. Do tego 2.5 obrotu!! Układ daje całkowite czucie i natychmiastową reakcje, nawet w położeniu zerowy. Samochód skręca dokładnie w tym samym momencie gdy ruszymy kierownicą. Do tego zawieszenie. Jest twardsze i daję więcej frajdy niż Ford Focus II, a przy tym zachowuje komfort. Ostatnio jechałem nową Laguną z automatem i 2.0 dci 150KM i w życiu się nie zamienię za Mazdiczkę - jest nawet wygodniejsza od Laguny.
Jak na kształt sylwetki jest super. Tyłu trochę nie widać, ale łatwo wyczuć samochód. Poza tym są przecież lusterka wsteczne.
Wszystko jest tam gdzie trzeba, idealnie spasowane. Nadal nic nie skrzypi, ani nie trzeszczy. Jakość plastików powinna być lepsza.
Szczególny plus za nadmuch powietrza na nogi pasażerów z tyłu - wreszcie jadący na kanapie nie marzną w stopy podczas zimowych wycieczek.
Po prostu super. Mam 185cm i nadmiar miejsca. Na kanapę wsiada się mniej wygodniej - trochę za małe tylne drzwi.
Jest dobrze... ale do czołówki dużo brakuje. Wyraźnie słychać szum opon!! Silnik jest cichy. Zabawniej w moim odczuciu przy 110-130km/h jest ciszej niż przy 90km/h
Najniższe zanotowane na trasie to 3.4 według komputera pokładowego, ale niestety on oszukuje o jakieś 5-6%. W cyklu mieszanym trudno spalić więcej niż 5l, a na trasie więcej niż 4,5 litra. W mieście weźmie więcej - nie mierzyłem, ale myślę, że koło 6 litrów. W sumie jest super. Samochód się nie psuje, nie ma żadnych wydatków poza standardowymi przeglądami i materiałami eksploatacyjnymi.
SUPER !!
Nic się nie psuje, wymieniam tylko żarówki H7...
Nic się nie psuje.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MZ-CD 109KM 80kW