: Moim następnym samochodem tez będzie Mazda, chyba, że Astony Martiny jakoś drastycznie potanieją.
Dynamiczny, zwrotny, przestrzenny i przede wszystkim niezawodny. Aż się chce wsiadać i jechać. Wersja mocniejsza na 17 calowych alufelgach prezentuje się naprawdę sympatycznie, nawet z ptasią kupą na dachu, którą z przyjemnością zaraz umyję. Poza tym nie wiem dlaczego, ale mam podświetlaną popielniczkę.
143KM przy takiej wadze i momencie obrotowym to prawdziwy dynamit pod butem, wyprzedzanie trwa krócej niż kichnięcie. Silnik pracuje cicho jakby mysz pod miotłą makiem zasiała na tureckim kazaniu. Jak nie diesel! W porównaniu z poprzednią Mazdą czuć jakościową przepaść.
Skrzynia szybka, przełożenia krótkie i pewne. Trochę ciężej w stosunku do reszty wchodzi mi drugi bieg, ale jakoś dramatycznie mi to nie przeszkadza. 6 bieg na trasach to wygoda i niskie spalanie i ciągle całkiem niezłe przyśpieszenie, choć moje ulubione biegi to 3 i 4, kto wyprzedzał tym samochodem, ten wie dlaczego.
Moja poprzednia mazda miała promień skrętu podobny do Jowisza, tu natomiast jest znacznie lepiej. Kieruje się pewnie, w zakręty wchodzi jak przyklejona (w jakimś stopniu pewnie to też zasługa opon 215-stek)
Bardzo dobra widoczność dookoła całego samochodu, okazało się, że jednak umiem robić kopertę, tylko widoczność mi przeszkadzała w poprzednich autach. Tu jest wszystko pod kontrolą.
To co potrzebne, siedzi pod paluchami. Przyzwyczajenie się do układu zajęło parę chwil. Parę drobiazgów bym zmienił (miejsce na kubki jest w takim sobie położeniu) ale ogólne wrażenie komfortu jest zachowane.
Klima chłodzi aż miło. Można latem śmiało wozić surowe mięso. Zimą potrzebuję ok kilometra by w samochodzie było ciepło. Bywało nie raz, że przy nielichym mrozie, ja jechałem w krótkim rękawku i jeszcze tworzyły mi się zegary pod pachami.
Ja to mam luz i komfort, bo oczywistym jest, że jestem najważniejszy w samochodzie. Pasażer z prawej również nie biadoli. Z tyłu siedzą dzieci, a one i tak nie mają prawa narzekać, bo bym je za karę zamknął później w wersalce.
Na nowych oponach zimowych, przy 140 km/h trzeba już niestety lekko pogłośnić muzykę. Przy wyższych prędkościach wiatr troszkę świszczy przez drzwiaste szczeliny, ale ja oczywiście nie jeżdżę tak szybko, bo jestem przykładnym kierowcą. Silnika natomiast nie słychać w ogóle, a podobno to diesel.
Gdyby nie wymiana zawieszenia, dzięki urokowi naszych dróg, to nic tylko lać paliwo i jeździć. Części dramatycznie drogie nie są, budżetu domowego jak do tej pory nie zrujnowałem. Spalanie w trasie przy grzecznej jeździe oscyluje wokół 5,5l/100km, w mieście zimą można docisnąć do 8,5l ale trzeba mieć prawdziwego diabła w prawym bucie.
Samochód kupiłem 7-letni, siedziałem na tej stronie chyba 4 doby zanim się zdecydowałem cokolwiek obejrzeć. Nie chciałem silnika 1,6 bo tam są francuskie silniki, a wiadomo, że francuska dobra to może być najwyżej miłość. 2.0 143KM jest jak najbardziej wart uwagi.
Łączniki stabilizatora przy 17 calowych kołach i naszych radosnych polskich drogach lubią się eksploatować w trybie przyśpieszonym. Jeśli bym chciał wybrzydzać jak stara baba to może po dłuższym zastanowieniu jeszcze bym coś wymyślił, ale to już by było marudzenie.
Tuż po zakupie miałem przygodę z filtrem DPF, który po pierwszym tygodniu użytkowania odszedł w niebyt. Mam spokój, jestem szczęśliwym człowiekiem.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR-CD 143KM 105kW