Ocena kierowcy - Mazda 3 I Hatchback

Silnik 1.6 MZ-CD 109KM 80kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 1 rok
Mazda 3 I Hatchback 1.6 MZ-CD 109KM 80kW 2004-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik z turbiną. Dobrze sprawdźcie jej stan przed zakupem.
Mnie się to auto bardzo podoba i fantastycznie się nim jeździ.
Mógłby się wcześniej zbierać, bo turbinka trochę późno daje znać o sobie. Reszta w jak największym porządku.
Ciężko wchodzi jedynka i jest nieco \'za krótka\'. Łapię się na tym, że wrzucam dwójkę i silnik się nieco zatyka bo za wolno jadę. Reszta ok.
Mam opony 205/55 R16 - autko jest \'przyklejone\' do drogi. Trudno wyprowadzić z równowagi. Wielki pozytyw. Jest twarde, ale to aż tak bardzo nie psuje komfortu.
Standardowo do tyłu jest kiepsko. Duuuże lusterka.
Jak się lubi gdy auto i komputery nie robią wszystkiego za kierowcę to autko idealne. Wszystko na swoim miejscu.
Jedynie przyczepiłbym się do tego że inżynierowie Mazdy zrobili tak, że gdy się przełącza nawiew na szybę włącza się klima za każdym razem i trzeba ją wyłączać.
Mam 200 cm wzrostu i z przodu mam tycio za mało miejsca na nogi, ale to raczej ja jestem niewymiarowy. Gdy odsunę siedzenie maksymalnie do tyłu jest jeszcze wystarczająco miejsca dla pasażera z tyłu. Ogólnie duuużo przestrzeni jak na takie auto.
Niestety silnik nie jest za dobrze wytłumiony. Jeszcze gorzej jest z nadkolami - duży hałas od kałuż i np. kamyczków. Na zwykłej drodze na suchym - nie mam zastrzeżeń.
Ten silnik pali naprawdę niewiele. W mieście 5 - 5,5 w trasie poniżej 5. Jeżdżę dość normalnie - nie za delikatnie, ale też nie agresywnie. Przy szybkiej dynamicznej jeździe spaliła nieco powyżej 6,5 - ale wtedy naprawdę było ostre 400 km. Przegląd miałem na razie jeden - tanio nie było ale nie planuję wizyty aż do następnego przeglądu rocznego. Koszt przeglądu akceptowalny. Ukłonu dla serwisu za profesjonalne podejście.
Niby droga, ale biorąc pod uwagę wyposażenie okazuje się, że konkurencja zazwyczaj wypada drożej i nie ma takiego kompleksowego wyposażenia.
Na razie wszystko ok. Spaliła się tylko żarówka w reflektorze.
Auto przyprowadzone z Niemiec. Niestety poprzedni właściciel zniszczył turbinę przez nieumiejętne używanie auta (więc oceny nie zmniejszam bo przy odpowiednim traktowaniu turbinka chodziłaby do dzisiaj zapewne). O tej usterce wiedziałem w momencie zakupu. Musiałem regenerować turbinę przed rozpoczęciem eksploatacji pojazdu w Polsce. Od tej pory poważnych usterek.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 MZ-CD 109KM 80kW [l/100km]

5,3