Ocena kierowcy - Mazda 3 I Hatchback

grzesiek, 10 lat temu
Silnik 2.0 MZR 150KM 110kW
Rok produkcji 2006
Mazda 3 I Hatchback 2.0 MZR 150KM 110kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Moim pierwszym samochodem była Mazda 626, po dwóch innych markach wróciłem do Mazdy.
Benzynka 150KM jest idealna do tego samochodu. Poza jakimiś ekstremalnymi przypadkami jazdy autostradą z Vmax, spalanie jest bardzo równomierne - nie trzeba jeździć jak emeryt bo i tak spali w granicach 8-9l. Średnie spalanie mam 8,4l. Mam porównanie do dwuletniego służbowego Focusa 1,6 który muli niemiłosiernie a i tak spala 8l. Dla 0,4l nigdy bym nie zamienił się na takiego muła.
Wżadnym aucie którym jeździłem zmiana biegów nie jest tak idealna jak w Hondzie, ale ogólnie nie jest źle. Zdarza się że jak na zimnym silniku wrzucam szóstkę to zgrzytnie skrzynia. Na ciepłym to znika.
Tu trzeba przyznać że współpraca Mazdy z Fordem się bardzo przydała. Układ jezdny znacznie się poprawił w porównaniu do wcześniejszych Mazd, które były za miękkie i zawieszenie dość często wymagało napraw.
Po lifcie w 2006 ponoć trochę wyciszyli tę mazdę i tak do 140km/h jest całkiem nieźle.
Kupiłem tę Mazdę znacznie powyżej ceny rynkowej, ale miała oryginalny niski przebieg. Efektem tego jest to że w obecnie 8 letnim samochodzie przez ostatnie dwa lata nie musiałem dołożyć ani złotówki poza standardowymi kosztami eksploatacji. Wymiana oleju (Mazdowska Dexelia) i filtru to koszt poniżej 400PLN Innych kosztów nie miałem więc trudno powiedzieć.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR 150KM 110kW [l/100km]

8,8