: A konkretnie trzymanie się w zakrętach - wrażenie jest takie jakby nie było tylniej osi !!!
Trochę słaby silnik, denerwujący kokpit (ucisk nogi), kiepska widoczność przy parkowaniu tyłem, .... no i ten licznik częściowych kilometrów, którego nie idzie wyłączyć, .... piszczałka od pasów (okrótna) odpuszcza swój okrobny dźwięk po ponad minucie na szczęście -------- ogólnie bdb.
Jak na 105 km wydaje się ... słaby. Lubię dość ostrą jazdę ... a ten silnik daje efekt jedynie może minimalnie lepszy niż Corolla 1.4. To auto żony - tak więc jest o.k. Dla mnie optymalne minimum musiałoby być 2.0 ( uwaga! w salonie Ci tego raczej nie powiedzą - chyba nie wiedzą). Ocena na wyrost, bo obiecują, że po 5000km silnik się ułoży :-) No i udało się jechać jedynie 183 km/h ... no ale jak się ułoży to ...(???) ... Acha Corollą 1.4 2003 jechałem 195 km/h - Mazda powinna to wiedzieć :-)
Precyzja skrzyni jak w ocenie, choć powinno być 3,7. Po wrzuceniu "2" chwilę się zastanawia ... i jest senna, ponadto jakoś trochę z oporami przemieszcza się wszystkie.
Tutaj w zakrętach to mistrzostwo - mam wrażenie, że to nawet nie jest zbyt bezpieczne, bo zanim zapiszczy ... polecimy - ale łuki zbiera niespotykanie idealnie - nic a nic nie trzeba kontrować, nawet przy b. dużej prędkości. Ma się wrażenie, że robi to dużo, dużo lepiej niż Xara z tylnym samoskrętem. Gratulacje dla Mazdy!
Opisywana wersja to SEDAN - w żadnym lusterku nie widać przy cofaniu kompletnie nic. Przód dla mnie ok - ale to stanowczo zbyt mało .... muszę dokupić kamerkę by widzieć ile jest miejsca za tylnim zderzakiem - to auto żony :-)
Znów na górkę ocena bo design auta robi na mnie takie wrażenie, że momentami zapominam o reszcie. Tak naprawdę powinno być maxymalnie 4,5 -ale to przecież bdb wynik :-)
Nie mam uwag.
Dla kierowcy - spory i dokuczliwy mankament to kokpit za dźwignią biegów - prawa noga pod kolanem cierpi non stop! Reszta załogi nie ma co narzekać.
Jeżeli chodzi o odgłosy zawieszenie jest dość dobrze. Silnik powyżej 150 km/h zaczyna być głośny ... nie mniej głośny niż Corolla 1.4 2003.
Przejechałem do tej pory około 1000 km. Połowa (ostro) po Warszawie w korkach :-), połowa ... Warszawa, Łowicz, Stryków-Konin( autostradą na max) i powrót do Warszawy. Mam spalanie średnie na komputerze 10,5 litra.
Koszt tej wersji to 72 tysiaki i powiem tak .... Jakość auta nie jest w konflikcie z ceną - bo auto tej klasy np. Golf ... hehe - nie ma startu!
Dla zainteresowanych, opisałem:
Mazda 3 Sedan Active 1.6 kuponą tydzień temu :-).
Pozdrawiam
Widzę jak solidnie jet to auto wykonane i myślę, że ocena moja tutaj nie jest nad wyrost.
jw
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MZR 105KM 77kW