Moja ocena jest powściągliwa gdyż z auta jestem bardzo zadowolony. Pod wieloma względami jest to auto gone zakupu.
Silnik jest dobry do miasta, ma dość krótkie przełożenia, dobrze rozpędza auto, jest cichy. W trasie brakuje mu odrobinę mocy, chyba, że wkręca się go w górny zakres obrotów. Wtedy daje radę. Powyżej 120km/h jest dość głośny (brak 6 biegu). Nie pije dużo oleju. Litr dolewki od wymiany do wymiany (20 tyś km). Od 140 do 160 km/h rozpędza auto sprawnie.
Raczej same superlatywy. Krótkie przełożenia. Brakuje 6 biegu, przez co, na trasie byłby oszczędniejszy i cichszy. 5 bieg, 4000 obr/min ma przy prędkości 130km/h.
Nie jeździłem dużą ilością samochodów, ale, w trójka ma zdecydowanie precyzyjny i bezpośredni układ jezdny. Czuć różnicę na plus przesiadając się z innego auta kompaktowego. Jest przez to odrobinę twardy co można odczuć na większych nierównościach.
Jest ok, nawet przez tylną szybę.
Fotele przednie i kanapa mają dość krótkie siedziska, ale, to może wynikać z tego że to auto kompaktowe. Fotel kierowcy jak i kierownica regulowana w wielu płaszczyznach. Można je do siebie dopasować łatwo. Ogromny schowek przed pasażerem. Kieszenie w 4 drzwiach przyjmą po 1 butelce 1 litrowego napoju.
Raczej dobrze. Trochę hałaśliwa dmuchawa przy maksymalnym nastawieniu. Silnik mega szybko się nagrzewa po 1-2 km więc jest ciepło. Wentylacja wydajna.
Z przodu dobrze. Z tyłu dla 3 pasażerów może być ciasno w zależności od gabarytów na szerokość. Miejsce na nogi jest. Dwa foteliki dla dzieci wchodzą, a między nie nie za duża osoba się zmieści, na krótką trasę oczywiście. Bagażnik 350 litrów. Może miejsca brakować dla rodziny z 2 dzieci.
Jest ok przy prędkościach do 120km/h. Poźniej daje o sobie znać silnik, opony itd.
Jeżdże raczej ekonomicznie. Czasami zdarza mi się przycisnąć. Spalanie jest raczej niskie. W trasie spali 7 (chyba, że autostrada i 140km/h), a w miescie 8-8,5. Na zbiorniku można średnio przejechać 600km.
Jakość materiałów jest adekwatna do klasy auta. Elementy w środku są dobrze spasowane, nie skrzypią.
To prawda. Trójka z tym silnikiem jest niezawodna. Przez 4 lata wyminiłem 3 żarówki h7. Jedną żarówkę w kabinie.
90 tys km i zmieniłem klocki z przodu jedynie. Olej, filtry itp. wymieniane co roku. Na podwoziu Mazdy był rdzawy nalot na elementach zawieszenia, progach gdzieniegdzie, ale bez tragedii. Zleciłem zabezpieczenie podwozia i nadkoli przeciwko rdzy.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MZR 105KM 77kW