Układ hamulcowy
: Chamulce są perfekcyjne. ABS przód/tył dobra rzecz. Moja MADZIA aby wychamować z prędkości 100km/h do zera potrzebuje jedynie około 35 metrów (na suchym asfalcie)
Generalnie autko jest bardzo przyjemne w użytkowaniu choć nie mało pali. Spore spalanie rekompensuje jego niezawodność. Miejsca dla rodzinki typu 2+1+ pies (czyli jak moja i o ile yorka można nazwać psem) jest na styk. Polecam.
Nie jest to odrzutowiec, sporo pali (średnie wskazania komputera 8,9 l/100km), ale kultura i elastyczność przy takiej masie (1300kg) całkiem dobre.
Trochę za wolna. BRAK SZÓSTEGO BIEGU!!!! Poza wymienionymi wadami jest dobrze.
Trochę za sztywna (na pięknych polskich dziurach między którymi rzadko znajdziemy drogę, trochę tłucze). Mimo to (jeżeli jest gdzie)prowadzi się jak po szynach.
Przednie słupki są tak jakby w nie odpowiednim miejscu ( na ciasnych i krętych osiedlowych uliczkach trochę przeszkadzają). Widoczność do tyłu wystarczająca (nie da się wyczuć odległości przy cofaniu do przeszkody)
W porównaniu do mojego poprzedniego autka jest doskonale!!!`
Auto nawet przy silnych mrozach nagrzewa się błyskawicznie. Do wentylacji też nie mam zastrzeżeń. Klima oprócz tego że podnosi zużycie paliwa, jest bardzo dobra.
Troszkę ciasno szczególnie z tyłu. Powiem tak, dla trzy osobowej rodziny miejsca jest na styk.
Autko jest dość słabo wyciszone. Choć silnika prawie nie słychać to szum opon i wiatru jest dość znaczny (im szybciej, tym gorzej). Na zimowych 195 jeszcze ujdzie, ale na letnich 205 od 70 km/h wzwyż jest coraz gorzej.
Zużycie paliwa spore. Jeżdżąc w większości w mieście (Wrocław) i na maksa oszczędnie, komputer pokazuje mi 8,9 l/100km. SMOK . W trasie jest dużo lepiej, lecz ewidentnie brakuje szóstki... O cenach napraw nie mogę nic napisać bo jeszcze ich nie było.
Przeglądy robię u znajomych i jestem zadowolony.
Myślę że ta japoneczka jest warta swojej ceny...
Nic. No może to że gdy auto jest zimne, zwłaszcza wcześnie rano przy pierwszym odpaleniu słyszę dziwny dźwięk, tak jakby jakiś wiatraczek się zacierał. Po kilku minutkach powoli zanika i już później w ciągu dnia tego nie ma. Jeszcze co mnie drażni to brzęczenie w kolumnie kierowniczej (w pewnym zakresie obrotów) ale myślę że to są faktycznie drobiazgi...
BBBBRRRRAAAAKKKK!!!!
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MZR 105KM 77kW