: cieżko znaleść jedną rzecz myśle że najbardziej zaskoczyło mnie prowadzenie tego auta czasem nie chce sie z niego wysiąść :P
LEXUSA RX 300 Prestige ( wersja europejska )Podsumowując mojego LEXA automatycznie odnosze sie do poprzednich moich aut Opel omega 3.0 , Jaguar XJ , VW passat 2.8 4 mation i zdecydowanie zaden z nich jak narazie nie ma szans . Jest to komfortowo wyposażone auto z przestronnym i cichym wnętrzem oraz dynamicznym silnikiem. W wersji prestige nie brakuje niczego co umila i ułatwia nam podróż :))Mało ktore auto praktycznie niema minusow a w tym przypadku tak wlasnie jest. Co najbardziej cenie w tym aucie to ; niezawodność jedziemy gdzie chcemy i nie musimy sie bać że elektronika zacznie grymasić i nagle poprostu staniemy i znajdziemy sie w czarnej du... a przez nastepny miesiac bedziemy jezdzic po wszystkich serwisach i wydawać kase bez rezultatów .Tego właśnie w LEXUSIE nie ma i podejrzewam że moim nastepnym autem też bedzie jakiś LEXUS . Zwracam też uwage ze nie jest to auto terenowe jak niektorzy myślą , może i ma naped 4x4 i podwyzszone zawieszenie ale spewnościa żadna z niego terenówka , oczywiście radzi sobie w delikatnym terenie czy w zime na sniegu lepiej niż osobowy ale kto by wieżdżał tym Luksusowym autem z pieknym drewnem i skórą w błoto :)) zdecydowanie polecam
Co do silnika 3.0 litry i 204 KM wystarczajaco sobie radzą z gabarytami auta, jest zrywny i dynamiczny i nie wydaje mi sie by np. 100 KM wiecej dalo mi jakas wieksza frajde , w końcu nie jest to auto wyscigowe tylko luksusowy SUV. ,naprawde daje sobie rade dla porownania poprzednie moje auto Opel omega 3,0 i 211 KM wydawał sie troche mułowaty .Oczywiście jak to u japończyków bywa silniczek zawsze czysciutki nie do zdarcia.
Jeśli chodzi o skrzynie to jest to jedyna rzecz w aucie o której podyskutowałbym z inżynierem LEXUSA :)) Wciskając pedał gazu mam wrażenie jak bym to robił dwa razy (tzn wcisnoł puścił i znowu wcisnoł ) , od momentu wcisniecia pedału gazu do momętu aż auto zatrybi mija zbyt dużo czasu , oczywiście przy normalnej spokojnej jeżdzie nie jest to tak odczuwalne, ale no cóż nie ma rzeczy idealnych :PP
Układ jezdny bliski ideału :)) naprawde tym autem jeżdzi sie dzicinnie prosto , na trasie poprostu płyniemy , dodatkowy plus w moim Lexusie to regulowana wysokość zawieszenia
Co do widoczności polecam te wersje RX z kamerą cofania jak moja PRESTIGE poniewaz naprawde ułatfiaja życie i parkowanie tym nie małym autem :)) lub czujniki parkowania bez jednej z tych rzeczy bedziemy mieli duze problemy , widoczność przez tylnią szybe jest naprawde znikoma
Wszystko pod ręką , ogólnie kokpit jak w samolocie a komputer dosyć rozbudowany chodź starsze osoby mogły by sie nie nie odnaleść w tym aucie :P
Klimatyzcja chlodzi jak tralala :)) a w zime ogrzewanie daje już po przejechaniu 1 km , naprawde rewelacja
Dla porównania poptrzednie auto Jaguar XJ był dla mnie ciasny , w Lexusie zapomnialem co to ciasność :) z tyłu pasażerowie mają równie dużo miejsca za sprawą regulowanych tylnych siedzeń
Jeśli chodzi o wyciszenie w aucie panuje apsolutna cisza i każdy kto wsiądzie do Lexusa odrazu na to zwraca uwage , jesli chodzi o mój egzemplarz to troche za bardzo slychać ryk silnika przy zwiększonych obrotach ale to oczywiście zależy kto co lubi :)
Ekonomiczność nie ma tu żadnego znaczenia :)) nie ma ekonomicznych aut w tej klasie !! LEXUS palił mi około 18 litrow paliwa w mieście i 12 na trasie . Ze względu na to ze moje auto nie stoi caly tydzien w grazu i nie jest wyprowadzane tylko w niedziele a chodzi non stop zamontoałem dobrej klasy Istalacjie Gazową za 6000 zł w Tarnowie \"CZAKRAM \" polecam, teraz srednio pali mi 15-16 litrów gazu i co najważniejsze nie mam z gazem żadnych problemów jak to bywoło we wcześniejszych autach z Gazem :))
Zaden LEXUS nie należy do najtańszych aut , ale każdy LEXUS należy do najmniej awaryjnych auto a to sie ceni :)
Hm niezawodność i drobiazgi ?? no właśnie dlatego ludzi kupują Lexusy :)) jak narazie nic poprostu nic nie robie tylko tankuje :)) i oby tak dalej w końcu to japońskie auto
tak jak w poprzednim opisie zero usterek . Szczerze to już dawno nie widziałem mechanika samochodowego :P
- zużycie paliwa dla silnika 300 204KM 150kW