Ocena kierowcy - Lexus RX II

igorb@satland.com.pl, 15 lat temu
Silnik 300 204KM 150kW
Rok produkcji 2006
Lexus RX II 300 204KM 150kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik w stosunku do poprzedniej wersji został poprawiony , w całym zakresie obrotów ciągnie tak samo i jest bardziej cichy niż poprzedni z roku 2003.
Jest to moja druga opinia na tym portalu o RX 300. Poprzednim zrobiłem 150tyś km i nie mogę powiedzieć złego słowa. Po RX 300 kupiłem Mitsubischi Outlander 3.0 V6 230KM i po dwóch tygodniach się załamałem, beznadziejna plastikowa zabawka, aż mi wstyd. Znowu kupiłem RX300 bo niestety nie znalazłem na rynku samochodu który by mi tak odpowiadał jak ten.
Silnik świetny , dopasowany do samochodu jak należy, kultura pracy świetna, elastyczność wzorowa,moc wystarczająca do bardzo szybkiej jazdy.
Świetna , płynna, tip-tronik działa super
Nie mam zastrzeżeń , bardzo wytrzymałe zawieszenie ,poprzednio zrobiłem 150tyśkm i nic nie wymagało wymiany , nawet drążki stabilizatora , które z reguły w Polsce padają jak kawki.
Bardzo dobrze widać wszystko, w tym modelu mam kamerę cofania z asystentem cofania i powiem że to najfajniejsza rzecz w tym samochodzie.
Wspaniale skomponowane , łatwo dostępne wnętrze, dużo schowków z przodu z tyłu i w bagażniku, dla mnie rewelacja, wada jest umieszczenie przycisku do składania lusterek pod klapką z lewej strony , słabo się to wciska ale całe szczęście rzadko kiedy
Super, super, w zimę po 500m zaczyna lecieć ciepłe powietrze, w lato klima działa pięknie a co najważniejsze dla mnie wentylacja dział cicho prawie bez głoście, rewelacja
Dla mnie to idealne wnętrze , nie za małe nie za duże,odpowiedni bagażnik dlatego właśnie mam RX-a
Po wprowadzeniu dodatkowych poprawek akustycznych , jest cisza, taka cisz że w czasie płynnej jazdy 40,50,60km/h nie słychać nic , zero silnika , zero, jak w hybrydzie
Poprawiony w stosunku do poprzednika , spala bardzo mało bezyny jak na takie auto, w granicach 11l w mieście , ale przy spokojnej miarowej jeździe, ja mam instalację gazową i pali w granicach 15-16 lit gazu , na dzień dzisiejszy gdy gaz jest po 1,6zł to wychodzi to jakieś 7,5lit E95 na100km , to śmieszne aż bo wydaje mi się że jeżdżę za darmo. Silnik bardzo dobrze reaguje na gaz , poprzednim przejeździłem 150tyśkm na gazie i nic sienie działo
Kupiłem jak zwykle używany dwuletni , więc odczuwam wielką satysfakcję jeżeli chodzi o stosunek jakość cena.Dwu trzy letni lex jest jak nowy z salonu ale trzeba dobrze wybarać.
Poprzedni model nic do 150tyśkm , tym mam zrobione 49tyś i nic.
Po to kupuję lexusa żeby nie mieć problemu z usterkami

LPG - zużycie paliwa dla silnika 300 204KM 150kW [l/100km]

11,3