Ocena kierowcy - Lexus NX I SUV

Marcisz, 9 lat temu
Silnik 300h 197KM 145kW
Rok produkcji 2015
Lexus NX I SUV 300h 197KM 145kW 2014-2017 - Oceń swoje auto
Auto dobre pod każdym względem: komfortowe, ciche, prowadzenie podobnie jak limuzyny wyższej klasy. Osiągi wystarczające zwłaszcza start poprawny i dobra elastyczność.
Lexus to lexus włączanie i wyłączanie jednostki spalinowej chyba najlepsze na świecie. Start- stop BMW to przepaść, rzuca całym autem. Zero trzasków a spasowanie materiałów to poziom sam dla siebie.
CVT więc bez rewelacji ale w trybie sport znaczna poprawa reakcji na gaz. Ogólnie skrzynia do spokojnej jazdy. Mega płynne poruszanie po mieście.
Tylko BMW w tej klasie może mieć w tej kwestii porównanie. Oczywiście Macan jest poza konkurencją, ale to inna bajka i inna cena.
Dobra z wyjątkiem tyłu, ale tragedii nie ma. Duże boczne lusterka.
Genialne fotele i pozycja bardziej jak w limuzynie niż suvie.
Klima działa lepiej niż w mercedesie.
Dużo, zwłaszcza z tyłu. Mam 180 cm i po ustawieniu przedniego fotela, z tyłu od kolan do fotela mam ładnych parę cm.
Nie znam cichszego SUVa na rynku i to chyba wystarczy.
Jest dobrze. Mam przejechane 5 tyś km i średnie z warszawy i okolic mam 6,9 l/100 km. W trasie 120-130 ląduje w granicach 7,5-7,8l/100 km. Generalnie to moja 3 hybryda i tutaj potrzeba trochę wyczucia. Na jazdach testowych goście mają 9-10 l/100 km ale widać że styku z hybrydami nie mieli. Moim zdaniem jak na SUVa prawie 2t jest lepiej niż dobrze.
Za cenę poniżej 200 tyś (tyle utargowałem) porównując wyposażenie a X3 i GLC niestety trzeba by 30-40 tyś dopłacić. B. Dobry leasing 104% i ubezpieczenie. I w tej cenie jeździsz hybrydą bez turbin, dpf, kół 2-3 masowych i innych części do wymiany. Aurisem hybrid mamy ponad 70 tyś km i "0" usterek.
Jak na razie zbyt mały przebieg.
Brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 300h 197KM 145kW [l/100km]