Ocena kierowcy - Lexus NX I SUV Facelifting

Silnik 300h 197KM 145kW
Rok produkcji 2019
Lexus NX I SUV Facelifting 300h 197KM 145kW 2018-2021 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Wzrost poziomu oleju - rozcieńczenie paliwem.
Układ elektryczny : Irytujący alarm
Hybryda kupiona świadomie, także z ciekawości do marki. Wykonanie ok. Wielkość ok. Samochód w mojej opinii bardzo ładny. Napęd hybrydowy Toyoty tej generacji okazuje się niedopracowany i mało oszczędny. Serwis miły ale mało pomocny. Denerwujące multimedia i alarm. Pomimo pierwszego zauroczenia nie polecam.
Znaczne rozcieńczanie oleju paliwem szczególnie w trakcie jazd miejskich , Auto nadaje się raczej do jazd podmiejskich.
E- cvt mi nie przeszkadza, nieco głośna przy przyspieszaniu.
Mało stabilny przy większych prędkościach. Przy niewielkich prędkościach prowadzi się pewnie. Napęd AWD sprawdził się w zimie i na mokrym.
Linia auta podoba mi się. Miękki, podatny na uszkodzenia lakier. Tak jak ekoskóra Tahara.
Wysoka linia okien. Spore lusterka. Nie najlepsza widoczność do tyłu.
Mnie odpowiada za wyjątkiem sterowania multimediami. Mąż ma problemy z wygodnym zajęciem pozycji za kierownicą.
Problem z ogrzewaniem kabiny na krótkich dystansach w zimie.
Dla mnie wystarczająca. Dla wyższych kierowców problem z lewą nogą - ciągle "przygięta".
Do ok. 100 km/h jest cicho. Przy przyspieszaniu lub prędkościach autostradowych w kabinie jest głośno.
Spore zużycie paliwa. Poza tym brak danych. Samochód na gwarancji przed pierwszym przeglądem. . Przeglądy mam gratis.
Niestety zawód. Od klasy premium oczekiwałam więcej.
Zawieszający się i irytujący alarm wpływający na łatwość uruchamiania pojazdu. Kilkukrotne wizyty w serwisie. Stukanie w układzie hamulcowym, podobno TTTM.
Znaczne rozcieńczenie oleju paliwem nie wróży dobrze trwałości silnika, pomimo że to silnik niewysilony. Pomimo zgłoszenia problemu jak dotąd brak reakcji serwisu.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 300h 197KM 145kW [l/100km]

9,0