: Wszystko tu jest super: wygląd, napęd, silnik i zawieszenie.
: Rdzewieje w okół zamka i szyby tylna górna klapa.
: W okolicach 150-160 tys. km \"pada\" pompa ciśnienia oleju
: Przy 177 tys.km zużył mi się prawy tylny amortyzator - sprawność 35% - wyciek
Ogólnie oceniam auto bardzo dobrze i nie mam większych zastrzeżeń do niego. Oby tylko służyło mi wiernie i bezawaryjnie przez kilka ładnych lat to będę zadowolony, a wszystko na to wskazuje !
Silnik jest rzeczywiście bardzo kulturalny, cichy i dynamiczny, może nawet zbyt cichy jak dla mnie, bo nie słychać w nim swoistego dźwięku do jakiego byłem przyzwyczajony do tej pory, czyli charakterystycznego klangu V6 z mojej poprzedniej Toyoty 4 Runner 3.0 aut. Tu natomiast jest długi rzędowy silnik - 4.5l R6 też w automacie, który ma za to dużą moc i duży moment obrotowy niczym diesel, lecz od najniższych obrotów aż do końca !
Skrzynia zmienia biegi łagodnie, miękko i zupełnie niewyczuwalnie.
Układ jezdny oceniam jako dobry - auto ma stały napęd 4x4 i reduktor z blokadami co zapewnia mu dobre właściwości jezdne zarówno na asfalcie jak i w terenie. Prowadzi się jak bardzo dynamiczny \"czołg\" na kołach. Lecz jest mało zwrotne i ma według mnie dość sztywno zestrojone zawieszenie jak na taki pojazd. Może to wina połączenia przedniego sztywnego mostu i ramy ?
Widoczność ogólnie bardzo dobra, lecz za małe jest lusterko wewnętrzne, które ogranicza widoczność do tyłu.
Mogło by być nieco prościej i ergonomiczniej - z jednej strony zbyt dużo przycisków w jednym miejscu, a z drugiej strony też złe ich rozmieszczenie w kabinie w różnych miejscach, czasami niewidocznych. Ale ogólnie nie jest źle !
Wentylacja i ogrzewanie działa należycie.
Przestrzeń jest w sam raz. Może zbyt \"krzesełkowata\" - wysoka pozycja za kierownicą i zbyt mało obszerne są siedziska.
Wyciszenie jest okej. Tak być powinno !
Myślę, że średnio 17l na 100km to w przypadku takiego auta to nie jest dużo, ale gdyby tak było kilka litrów mniej np. 12-13l benzyny, to było by mi bardziej miło jeździć :-).
Jakość jest nawet bardzo dobra.
Nie mam nic do zarzucenia.
Zużyta pompa ciśnienia oleju to jedyna poważna usterka w tym aucie jaką miałem.