: Silnik, skrzynia i całe przeniesienie napędu są wzorcowe.
: Wynika to z jakości dróg po jakich jeździmy
Układ hamulcowy
: Zdarza się wibracja wynikająca z przegrzania tarcz hamulcowych
12 lat temu, w 2001r kupiłem trochę przez przypadek Lexusa LS400 z 1992r z przebiegiem ponad 300 tys km Od tamtej pory jeżdżę tylko Lexusem LS, obecny jest już moim 4-tym, piąty też będzie Lexus i będzie to na 90% LS. Dlaczego? Powody są 2 Komfort i niezawodność. Odkąd mam Lexusa serwisy i mechanicy różnej maści są mi obcy. Oleje, filtry, klocki hamulcowe, opony potrafią wymienić w każdym warsztacie.
Nawet nie wiem czy to auto ma silnik, jest niesłyszalny i bezobsługowy, co 15 tys km wymieniam olej i filtry i to wszystko. Pracuje jednakowo i w zimie i w czasie letnich upałów
Pracuje bezbłędnie, jest bezawaryjna i świetnie współpracuje z silnikiem. Mocniejsze wciśnięcie pedału gazu powoduje natychmiastową zmianę przełożenia i wzrost obrotów silnika. Czujesz wtedy mocny kontakt pleców z oparciem fotela
Gdyby nie napęd na tył byłoby bardzo dobrze, zdarzały się problemy z ruszeniem z miejsca na śliskiej jezdni gdy było lekko pod górkę.Na mokrej,ośnieżonej i śliskiej jezdni trzeba baaardzo uważać zwłaszcza jak bagażnik pusty.
Widoczność do tyłu nie jest najlepsza, ale cóż to w końcu 5 metrowa limuzyna, całe szczęście, że są czujniki cofania.
Tu naprawdę ktoś solidnie pomyślał, wszystko jest rozmieszczone intuicyjnie i tak ułożone, że lepiej chyba nie można.
Po prostu świetna, nawet przy dużym mrozie w środku szybko robi się ciepło. Klimatyzacja w lecie jest także bardzo efektywna, trzeba uważać żeby się nie przeziębić.
Przestrzeni (jak dla mnie)aż za dużo, nawet wielkolud nie mógłby narzekać, wygodne wsiadanie i wysiadanie.
Wspaniałe, gdyby nie obrotomierz nie wiedziałbym czy silnik pracuje czy nie. Nawet przy szybkiej jeździe po autostradzie w samochodzie jest cicho i można rozkoszować się muzyką ze świetnego sprzętu jakim dysponuje Lexus.
Jak na 2 tonową limuzynę nie jest źle ale trzeba pamiętać, że nie jest to samochód do jazdy w miejskich korkach, W zatłoczonej wiecznie Warszawie trzeba się liczyć ze zużyciem 15-16 litrów
Niestety Lexusy generalnie nie są tanie, nawet 10- 15 letnie kosztują tyle co nowe egzemplarze popularnych marek ale mimo to znajdują nabywców. Lexus ma tę wadę, że uzależnia. Jak trochę nim pojeździsz i sprzedasz to zawsze będziesz się oglądał za innymi.
Samochód którym jeżdżę ma 11 lat (mam go od 4 lat, ma 165 tys km przebiegu i jak dotąd nic mi się nie popsuło,wymieniałem tylko elementy eksploatacyjne (opony, klocki, filtry, płyny). Ach zapomniałem - przepaliły mi się 2 żarówki.
Jak dotąd żadnych usterek ani poważnych ani mniej poważnych, poza wynikającymi z normalnego zużycia elementów eksploatacyjnych.