Ocena kierowcy - Lexus IS I Sedan

Silnik 2.0 155KM 114kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Lexus IS I Sedan 2.0 155KM 114kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Inne : Bardzo wygodny. Sporo przydatnej elektryki (fotele lusterka czujniki parkowania) i przydało się to głównie zimą. Mimo słabych sprintów bardzo ładnie przyspiesza w przedziale 100-180km.h. Swietne auto, może kiedyś sobie jeszcze takie kupię. Niemieckie czy włoskie auta nie mają do niego polotu.
Układ elektryczny : Jakiś guzik nie miał podświetlenia, czasem się lusterko nie chciało samo złożyć i to chyba wszystko ;)
Bardzo fajne auto, stosunek spalania do osiągów powoduje, że nie ocenię go na 5 a 4,5. Reszta - super.
Jest dobrze: 1. bardzo trwały silnik, pewnie 500 tysięcy zrobi bez problemu 2. całkiem mocny porównując do niemców czy włochow z tamtych lat 3. ładnie brzmi Niestety: 1. seryjnie nie trzyma mocy, większość ma 140-145 koni zamiast 155 2. jak na swoje spalanie jest zbyt wolny, pomocne okazuje się usunięcia katalizatorów
Pracuje idealnie, niestety jest trochę za krótka dzięki czemu spalanie jest wyższe niż u konkurencji.
Precyzyjny, ciut twardo. Jeździło mi się przyjemnie.
Bdb.
Bez zastrzeżeń, pojemny bagażnik, niestety nie składa się kanapa.
Super.
Nie jestem koszykarzem, więc dla mnie szyty na miarę.
Przy wyższych prędkościach za głośno.
Za dużo pali. Części nie są tanie, ale usterek jest mało. OC 350zł.
4,5. Przy czym 5 chyba nie powinno dostać żadne auto ;)
W ciągu 13.000 km wymieniłem: - sworzeń górny wahacza przód - 70zł - sprzęgło komplet (kupiłem z uszkodzonym) - 560zł + 200 za robotę - tuleje maglownicy profilaktycznie - stówka - klocki przód - groszowe sprawy - olej - płyn wspomagania kier. - płyn hamulcowy - zapiekają się hamulce ale robi się to bezpłatnie, potrzeba godzinki czasu ;) - nie działa zmieniarka cd. Generalnie lecą czasem sworznie, czasem jakaś guma zawieszenia, u mnie nic nie skrzypiało w zawieszeniu, czasem jakaś żarówka się przepali. Niektórym siadają cewki zapłonowe - używka 80zł, nowa 400.
Czytałem o 1 przypadku remontu silnika. Mój brał pół litra oleju na wymianę. Generalnie auto godne zaufania, poważnych usterek tu raczej nie ma, chyba żę auto będzie z komisu lub od małolata. Korozja aut bezwypadkowych nie dotyczy.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 155KM 114kW [l/100km]

10,7