Ocena kierowcy - Land Rover Discovery II

Silnik 2.5 TD 138KM 101kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Land Rover Discovery II 2.5 TD 138KM 101kW 1998-2004 - Oceń swoje auto
Miałem go ponad 13 lat i przy mnie osiagnal pelnoletniość. Wspaniały przyjaciel, który mnie nigdy nie zawiódł. Ale zeby tak było trzeba o autko dbać, pilnować podstawowych czynnosci serwisowych, naprawiac - jezeli coś sie zepsuło a nie odkładać na później i używac dobrej jakość olejów. Disco miało swoje humory, ktore poznałem i nauczyłem się je omijać ale dawalo wielka satysfakcję i przyjemność z prowadzenia, bylo z daleka rozpoznawalne a w lekkim terenie czy przeprawach - efektywne. Wielokrotnie ciągneło przyczepkę gospodarczą i było to z pozycji kierowcy niezauwazalne. Zbedna była klima - otwierane szyber dachy dobrze dawały radę. A widoczność - palce lizać ! Nie znam innego auta z tak rewelacyjną widocznością - mogłem podjeżdzać na centymetry bez konieczności korzystania z podpowiedzi pilota.
Miał fabryczna moc chociaż przydało by sie nieco wiecej koników. Nie zdecydowałem się na jej podniesienie bo w przypadku Dyskoteki skraca to żywotność napedu. Generalnie wystarcza do przemieszczania się z punktu A do B bez fajerwerków.
Poprawna ale nie idealna. Czasami potrafiła haczyć - ale nigdy nie wykryłem czym to jest spowodowane. Dzieki recznej skrzyni samochód spalał zdecydowanie mniej niż z automatem.
Wspaniały. Moje Disco było na spreżynach i chwała mu za to. Komfortowe na szosie i swietne w lekkim terenie. Najlepszy wybór - zadnej hydrauliki !!!
Moja Dyskoteka był szczelna, zwarta i funkcjonalna. Po 16 latach pojawiła sie korozja w części tylnej - nadkola kół tylnych (nie miały plastikowych wkładek ochronnych) oraz pod bagażnikiem. Sam zrobiłem porządna konserwację i przez kolejne dwa lata nic tam sie złego nie działo.
Rewelacja ! Land Cruiser, Jeep, Patrol czy Pajero oraz inne prawdziwe terenówki mogą tylko żałować, że ich projektanci spaprali swoja pracę
Wszystko pod ręką chociaz 18 letnie angielskie auto ma troche inna ergonomie niz auta współczesne. I to też ma swój urok !
Szyber dachy robiły dobrą robotę. Od wiosny do końca lata zawsze miałem je uchylone. Klimy praktycznie nie używałem. Acha! Jeszcze owiewki na szybach bocznych przednich - też bardzo dobrze wentylują wnętrze. W zimie nagrzewanie środka typowe dla auta z tak duzym wnętrzem.
Podobnie jak przy wycieszeniu - mogło by być lepiej. Krótkie siedziska kierowcy i pilota. I to jest poważny minus Dyskoteki. Druga sprawa to trochę brakowało miejsca na nogi w drugim rzedzie. Inna sprawa to sposob składania kanapy tylnej - po złozeniu zajmuje ona dużo miejsca. Można to było inaczej rozwiązać np. siedzisko kanapy wchodzi w miejsce nóg a oparcie kładzie sie w miejsce siedziska. I robi sie płaska podłoga, idealna np. do spania. Tak robił Ford w latach 60 tych a teraz wszyscy tłuka jeden schemat - siedziska do pionu i oparcia miedzy siedzisko a oparcia przednich foteli.
Tu mogło by być lepiej bo dieselka było słychać. Ale szyby drzwi sa grube więc przy predkościach 80 - 90 km/godz odgłosy jazdy nie były tak uciążliwe.
Części droższe niz do zwykłych szaraczków, ale porównywalne z autami podobnej klasy. Gdy kupowałem moja Dyskotekę to rzeczywiście ceny częsci do Landków były nienormalnie wysokie. Teraz jest mnóstwo zamienników i firm, które miedzy soba konkurują i nimi handlują.
Nie żałuję pieniedzy wydanych przy zakupie mojej Dyskoteki. Odwdzięczyła sie za każdą złotówkę. Dzieki niej poznałem wielu świetnych ludzi - milośników Land Roverów i to tez należy zaliczyć do korzyści wpływajacych na wartość auta.
Drążki kierownicze, rozrusznik (po 15 latach), regulator ciśnienia paliwa (po 13 latach), wym. łożysk w reduktorze (po 16 latach)
Nie było !!

Dziennik kosztów dla Land Rover Discovery II 2.5 TD 138KM 101kW
11,8
Land Rover Discovery II

Cenimy Twoją prywatność

Autocentrum.pl należy do grupy Wirtualna Polska Holding. Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.

Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.

W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.

Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.

Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.

Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.

Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.

Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.