Ocena kierowcy - Land Rover Discovery II

discousa, 15 lat temu
Silnik 4.0 i V8 185KM 136kW
Rok produkcji 2001
Land Rover Discovery II 4.0 i V8 185KM 136kW 1998-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : Czasami mam ochotę nagrac go na iPoda i słuchac w domu.
1. To auto dla ludzi z klasą i fantazją. Ci bez fantazji biorą td5 (jak wolą). 2. Ja jeżdżąc nim mam ciągle uśmiech na twarzy. 3. Jeszcze mi się nikt nie wcisnął przed zderzak ( a w Jaguarze nie raz ). 4. Nie ma nic lepszego (no może Porsche Cayenne S albo Disco II 4.6). Aż strach co kupic jak się to wyjeździ...
to właśnie silnik jest w tym aucie tym, co decyduje, że nie jest ono zwykłą terenową cegłą na brudnych wielkich gumach. V8 potrafi dac przyjemnośc z jazdy na poziomie sportowej limuzyny. wiem bo taką jeździłem (jag). tylko jedno: po mieście między światłami przeważnie nie dotykam gazu bo to mogłoby się źle skończyc dla jadących z przodu. ten silnik zobowiązuje właściciela do obchodzenia się z samochodem jak z odbezpieczonym ciężkim karabinem maszynowym
Automat co dziwne ma sporo fantazji. Szczególnie chodzi mi o kick-down na trasie przy wyprzedzaniu. Przy pierwszych kilku razach można się szczerze zdziwic, że jeszcze można szybciej pojechac. Odczuwalny brak półautomatycznej zmiany biegów, ale w sumie to nie ten typ samochodu.
Czy w terenie, na polnej ścieżce, na piachu, na asfalcie klasy 2 czy na highway\'u - wszędzie jak dłonią po stole.
Ostrzegam kierowców: NIE PARKUJCIE NAM (GOŚCIOM Z DISCOVERY) Z TYŁU MALUCHÓW TYPU YARIS CZY GOLF ALBO INNE A4 BO POTEM MACIE PRETENSJE ŻE AUTKO DO KASACJI IDZIE. Serio: nie widac do tyłu nic bo koło wisi na drzwiach. Poza tym w pogodny dzień z fotela kierowcy widac Tatry :)
Żeby w pełni wykorzystac i docenic wszystkie funkcje tego pięknego auta trzeba koniecznie spędzic w nim podróż przez Europę. Z Warszawy nad Atlantyk i z powrotem. Zakwaterowanie oczywiście na skórzanych kanapach - Welcome to Hotel Discovery ***** (gdzie indziej przed zaśnięciem ma się widok na niebo pełne gwiazd w nocy w Andaluzji?)
Climatronic. I wszystko jasne.
W Range Roverze jest ciaśniej. Dlatego kupiłem Discovery a nie RR. Nowe modele obydwu pod względem przestrzeni nie mają szans.
A po co komu wyciszanie V ósemki?! Ma growlowac jak deathmetalowiec i tak robi! ARRRRRRRRRR! Ludzie na ulicy podskakują jak się doda gazu pod światłami.
20 po mieście to dobry wynik. Ale jak kogoś nie stac na paliwo i ubezpieczenie niech sobie \"zafunduje\" klekota z td5 ... i płaci za przeglądy i naprawy ciągłych wycieków (powodzi) ze wszystkiego co możliwe. Na jedno wyjdzie po roku. Tylko wzmocniona 98 albo 99 na Shell.
Z konkurencji tylko Porsche Cayenne S i Disco II z silnikiem 4.6.
Wersja Made in USA RULEZZZZ Nie kupowac tylko wydmuszki z tzw. głębokiego terenu z RP albo topielca z Germanii czy Niderlandów - nagminne.
j.w.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 4.0 i V8 185KM 136kW [l/100km]