V 8 ,basowy pomru , w środku prawie niesłyszalny , duży zapas mocy . Elastyczny ? Skręcając na 3 normalne , przez zapomnienie 4 żaden problem. Wyprzedzanie ,bez koniczności redukowania do 4 ,znakomicie przyśpisza na 5 .
Manual , stały napęd 4x4 ,jeżeli opanuje się odpowiednią pracę sprzęgła to występujące "fabryczne " luzy do przezycia .
Auto bez "poprawiania fabryki" , opony AT , 50% jazda w terenie ( praca w lesie) , 50% po "czarnym dziurawym" , niema lepszego seryjnego zawieszenia .
Znakomita we wszystkich kierunkach .
Przełączniki w zasięgu , radio sterowane z konsoli , regulacja kierownicy ,szyby , lusterka elektryczne .
Przy tak dużej pojemności ogrzewanie działa wystarczająco w dodatku z możliwością różnicowania na prawą i lewą stronę pojazdu .
Wersja 5 drzwiowa , 7 osobowa . Przy wzroście 185 po zajęciu wygodnego miejsca za kierownicą ,z tyłu zostaje dość miejsca dla dorosłego . Foteliki w bagażniku frajda dla najmłodszych w rodzinie . Wyjazdy wakacyjne w 5 osób ,z kępingiem (hak do 3,5 t ) , łódką na bagażniku dachowym oraz z bagażami do wytrzymania nawet na dalsze wyprawy .
Benzyna !!!!
Benzyny nie wiem, gazu od 15 (trasa) , przez 20 (praca , przy domu) do 25 (zima , las ) . Użytkując od 4 lat , drugą Dyskotekę ( po ok 25 tyś km rocznie ) , nie wykonywałem poważniejszych napraw . Materiały eksploatacyjne ( filtry , paski , kloci , gumowe części zawieszenia ) nie odbiegają cenowo od innych marek z EU . Pełen asortyment używek. Naprawialny przez "kowala" .
Niestety za auto które ma jeżdzić , a nie być skarbonką trzeba zapłacić , jakość kosztuje . Ja już wiem że następnym autem będzie też LAND ROVER .
Jeżeli co 10 tyś" podarujemy o drobinę luksusu " wymienimy to co wykazuje luzy w zawieszeniu , z cieknącą przekładnią kierowniczą , oraz wyciekami z reduktora nauczymy się żyć to podobnie jak w lotnictwie będziemy mieli tyle samo wyjadów i powrotów do domu o własnych siłach , a właściwie na własnych kołach . Pomimo że auto jest z aluminium należy tu i tam zajrzeć .
- zużycie paliwa dla silnika 3.9 i V8 182KM 134kW