Ocena kierowcy - Land Rover Discovery Sport SUV

Silnik 2.0 TD4 180KM 132kW
Rok produkcji 2018
Okres użytkowania: 5 lat
Land Rover Discovery Sport SUV 2.0 TD4 180KM 132kW 2015-2019 - Oceń swoje auto
Silnik : Były obawy ale nie potrzebne. Przy spokojnej jeździe ok 90 spalanie spada do 5,8-6,2
Z zakupu jestem zadowolony. Dużo miejsca w środku, duży bagażnik. Auto w automacie 9 biegów dosyć żwawy. Jak ktoś lubi bardziej ekstremalne poruszanie to nie ten samochód. Na trasie szybkiego ruchu lub autostrada 160-180 km dość szybko do osiągnięcia. Jak na światłach z czerwonego się rusza to fajnie przyspiesza. Reszta samochodów dopiero startuje a ja już gdzieś dalej z przodu. Jeśli chodzi silnik bo spotkałem wiele komentarzy związanych z obawami o tą jednostkę 180 km 2.0D. użytkuje PRAWIE 5 ROK. Żadnych ale to żadnych problemów. DPF PRZEZ 4,5 ROKU JUZ 3 razy zapchany ale od września 2023 dolewam co 2000 km dodatek do ON i od tej pory spokój Jeśli chodzi o spalanie to mam to bardzo dokładnie ogarnięte : 127 tankowań 5755 L ON przejechane 72155 tyś km. średnio wychodzi 7,98 L/100 km komputer pokładowy spalanie zaniża o jakieś 0,5 l i po tych kilometrach j/w. wychodzi 7,54 l/100. Ja spalanie mam policzone " ręcznie" zawsze zbiornik do pełna i spisane kilometry. Mój styl jazdy to 60/40 miasto/trasa
Po prawie 5 latach użytkowania i przebiegu 97 tyś ( samochód ma 7lat) żadnych problemów pozA DPF
Jak dla mnie wszystko OK wcześniej miałem Hondę CRV 2.2D w automacie i w LR chyba lepiej to wygląda choćby tu jest 9 biegów a Honda miała 5
Bez uwag
Fajny wygląda bryła wyróżnia się na parkingu. Na białym kolorze nie widać zarysowań użytkowych np. przy klamkach
Ja nie jestem zbyt wysoki 170 to LR widoczność super dużo lepiej jak w jakimś sedanie lub Hatchback
Szybko się nagrzewa w środku nawet jak ma 2 litrowego diesla. Klima ok bez uwag
Sporo miejsca z przodu i tyłu
Ok przy większych prędkościach w srodku w miarę cicho nie musze podgłaszać radia
Serwis przy większym przeglądzie może zaboleć portfel. Standardowa wymiana oleju w serwisie 1300 zł
Z tych drobnych napraw to tylko czujnik parkowania raz szwankował
Jak na razie nic poważnego

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TD4 180KM 132kW [l/100km]

10,0