Ocena kierowcy - Land Rover Defender IV (L663) 110

Rok produkcji 2023
Okres użytkowania: 1 rok
Land Rover Defender IV (L663) 110 3.0 R6  249KM 183kW od 2021 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Niestety nie było. Głównie to rozczarowanie.
Układ elektryczny : Hak raz działa raz nie.
Układ hamulcowy : Bardzo uciążliwa jazda - auto nie hamuje jednostajnie tylko buja.
Wystawiam zaraz na sprzedaż. Mam dość serwisu LR po doświadczeniach znajomego z samozapłonem.
Niby mocny ale brakuje turbo.
Czasami skrzynia się gubi.
Autem buja. Jest wysokie. Najbardziej wkurza wielkość kierownicy - jedziesz jak starym żukiem. Bardzo słabe hamulce. Nie hamują jednostajnie tylko dziwnie szarpią.
Bardzo delikatny lakier. Plastiki (klapki na masce) słabo spasowane - bywa że odstają.
Z przodu i po bokach ok. Z tyłu też chociaż w mojej ocenie kamerka lusterka nie obejmuje auta, które stoi za Tobą bezpośrednio.
Nie wiem dlaczego podgłaśnianie radia jest po prawej stronie konsoli a nie przy kierowcy. Klikanie w guziki na kierownicy czasem trzeba powtarzać po trzy razy aby coś zadziałało. Poza tym odbywa się to topornie. Fotele nie są wygodne i jest mało możliwości dostosowania położenia. Pomimo że jest pneumatyka - auto raz się podnosi, raz nie (przy wsiadaniu), w zależności od nastroju. Nie wiadomo do końca jak czyścić to plastikopodobne coś. W niektórych miejscach plastik jest tak marnej jakości że się ściera (przy dźwigni zmiany biegów - gumopodobne coś).
W zimie tylne szyby zawsze są z wewnątrz zaparowane. Brakuje nawiewów bezpośrednio na szybę. Z przodu ok. Czasami wentylacja wyje. Kolega, który też miał Defendera przydażył się samozapłon więc chcę się pozbyć tej landary.
Przestrzeni jest faktycznie sporo i na to narzekać nie można.
Do 60 km /h cichutko chociaż czasami podwiewa. Zwykłe gumy przy drzwiach - słabo spasowane. Tylko czekać, aż odpadną. Jadąc powyżej 120km głośność wzrasta powyżej 75 decybeli i rośnie.
Z serwisem cały czas są problemy. Koledze auto trzymają już trzeci miesiąc.
Auto jest warte maks. 200 - 250 tys. Cała reszta to tzw Land Rover tax.
Cały czas coś wychodzi. Ze śmieszniejszych sytuacji można przytoczyć tutaj temat wycieraczek. Jadąc powyżej 130 km/h zaczynają radośnie trzepotać, drgać na wietrze.
Samozapłon w aucie u kolegi wyleczył mnie z Land Rovera. U mnie też cały czas coś "działa inaczej". Głośniki przez jakiś czas grały odwrotnie. To co miało iść na przód - szło na tył.

On - zużycie paliwa dla silnika 3.0 R6 249KM 183kW [l/100km]

Land Rover Defender IV (L663) 110