Ocena kierowcy - Lancia Zeta

torunpiotr@wp.pl, 17 lat temu
Silnik 2.1 TD 109KM 80kW
Rok produkcji 1997
Lancia Zeta 2.1 TD 109KM 80kW 1996-2002 - Oceń swoje auto
Pojazd w którym można się cieszyć jazdą.Gdy nią jadę nie muszę nigdzie pędzić na warjata.Cieszy mnie każdy przejechany kilometr i nie jako odpoczywam w tym samochodzie.Świat wydaje się odizoloweny odemnie,na wszystkich patrzę z góry i mam świadomość że pod maską mam dośc mocy żeby pokazać na co stać Lancie 2,1td 109KM. Mogła by troszke mniej palić w mieście,albo paliwo mogło by potanieć.No,ale luksusy kosztują.
Jak jest zimny to klekocze jak prawdziwy diesel,ale później cichnie.Przyspieszenie niezłe,czuć w nim moc.
Przy tym przepiegu coś mi haczy 1bieg tzn.nie zawsze chce wejść odrazu,muszę drugi raz wcisnąć sprzęgło lub wrzucić 2bieg i powtórnie 1bieg.
Idzie jak po sznurku,ale gdy jezdnia ma koleiny opona 205 traci kontakt z jezdnią.Na zimę trzeba zakładać zdecydowanie rozmiar 195.
Z powodu płackiego tyłu Lancii cofanie jest banalnie proste.
Dużo różnych schowków i zakamarków na drobiazgi.Fajna regulacja siedzenia kierowcy.
Wentylacja średnia szyba ma tendencje do parowania w czasie deszczu.Klimatronic działa dobrze.Ogrzewanie w czasie zimy długo się nagrzewa,ale to wada chyba każdego ´´włocha´´.
Prawdziwy autobusik.Jak się wyjmie siedzenia drugiego i trzeciego rzędu to może spać w nim trzy osoby.Siedziska wydają mi się troszke przy krótkie(mam 176cm)ale to subiektywna ocena.
Diesla troszkę słychać,oraz szum opływającego go powietrza przy wyższych prędkościach.
Apetyt-9,5do 11,5l. 6-8l. ON.Wymiany płynów dokonuje sam,za niektórymi częściami rozglądam się po auto złomach nastawionych na segment MPV.Wahacz w sklepie 350zł na złomie 100zł(stan dobry).
Kupiłem ją w 01.07 za 18,5tys.zł,a otrzymałem samochód kompletny.´´Niemca´´za te pieniądze chyba bym nie kupił np WV Sharana.Jakość wykończenia doskonała nawet po 10 latach.
Tylko przeglądy okresowe.Drobny problemik z elek. lusterkiem kierowcy.Mały ´´świerszczyk´´w mocowaniu fotela drugiedo rzędy.Towocik załatwił sprawe.
Mam problem z klimą jest gdzieś malutki wyciek i jest bardzo trudny do wykrycia.
Lancia Zeta