praktycznie same zalety więc gorąco polecam , tym którzy lubią trochę luksusu ,komfortu oraz dobrych wrażeń z jazdy (przy tym silniku najbardziej podoba mi się to, z jaką łatwością objeżdżam większość "karków" w swoich pooklejanych golfach , astrach czy calibrach).
super elastyczny silnik "ciągnie równo od 1250 obr/min (zasługa sprężarki o zmiennej geometrii)" , trochę denerwujące drgania silnika przenoszone na nadwozie na biegu jałowym.
bez zarzutu , idealna praca plus dodatkowy gadżet w postaci wstecznego biegu synchronizowanego (większość posiadaczy Lybry z silnikiem 2,4 jtd nie jest tego świadoma).
zawieszenie pozwala na szybką i komfortową jadzę po naszych dziurawych drogach , niestety okupione skruconą żywotnością zawieszenia (trzeba uważać na dziury).
widocznośc na dobrym poziomie
idealne warunki do podróży.
duży plus za dwóstronną klimatyzację.
jak na ten segment z przodu bez zarzutu, natomiast z tyłu trochę mało miejsca (pokutuje płyta podłogowa od Alfy 156 w której z tyłu jest jeszcze mniej miejsca).
na przyzwoitym poziomie choć przy prędkościach powyżej 200 km/h wyraźnie słychać szum opłyającego powietrza.
największa radość zurzycie paliwa w mieście na poziomie 8-8,5 litra poza miastem 6,5 (na autostradzie w Niemczech to samo ale przy prędkościach rzędu 160-220 km/h) prawdziwa rewelacja ,naprawdę przy tej mocy zużycie paliwa jest wręcz śmieszne,
koszty eksploatacji takie jak dla Fiatów czyli nie za wysokie (porada dla użytkowników Lancii po gwarancji , korzystać z serwisu Fiata jest tańszy).
cena nowego pojazdu jest rzeczywiście wysoka , ale w końcu przyjemności kosztują poza tym w standarcie jest 6*AIR BAG,ABS,EBD,ESP,ASR, klima radio plus cd ,alcantara, itd.
jak dotychczas bez większych uwag , choć troche trzeszczy tapicerka ( niestety na naszych drogach nadwozie traci swoją sztywność).
bez uwag wszystko ok!
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 JTD 150KM 110kW