Ocena kierowcy - Lancia Lybra Sedan

Silnik 1.9 JTD 115KM 85kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Lancia Lybra Sedan 1.9 JTD 115KM 85kW 2001-2006 - Oceń swoje auto
Inne : Cały ten samochód pozytywnie mnie zaskoczył. Lancia nie ma dobrej marki na naszym rynku i wiele osób rzekomo znających się na motoryzacji odradzało mi zakup takiego samochodu. Nie posłuchałem i... bardzo dobrze!!!
Zawieszenie : Zawieszenie nie odporne na nasze polskie drogi. Co pewien czas wymaga remontu. Najczęśćiej padają wahacze przednie i gumy przedniego stabilizatora.
Silnik : Wymiana termostatu jest dość drogą imprezą. Sam termostat kosztuje ponad 200zł.
Z samochodu jestem bardzo zadowolony. Jest wygodny, komfortowy, niepospolity. W tym przedziale cenowym nie znajdzie się nic lepszego. Wielkim plusem dla mnie jest oryginalnośc tego samochodu.
Bez zastrzeżeń. Jak na diesla z lat 90` jest wręcz bardzo cichy i cechuje się wysoką kulturą.
Nie lubi szybkich zmian biegów - być może może to wina zużycia synchronizatorów bo przy szybkich zmianach czasami zgrzytnie 3 bieg.
Komfortowy (nawet na naszych dziurawych drogach)ale przewidywalny.
Widoczność do przodu i na boki jest zupełnie wystarczająca. Z widoczności do tyłu jest trochę gorzej. Przydały by się czujniki parkowania z tyłu.
Zupełnie bez zastrzeżeń. Wszystko jest na swoim miejscu.
Zimą mógłby grzać lepiej tzn. szybciej się nagrzewać. Do klimatyzacji nie mam uwag. Działa jak należy
Wystarczająca. Kabina jest wygodna i komfortowa.
Doskonałe po prostu!
W mieście ok 7-8 litrów. Na trasie poniżej 6. Na jednym 60 litrowym baku wielokrotnie zdarzyło mi się przejechać ponad 1000km! Ceny napraw i części normalne. Nie wykraczają ponad średnią.
W cenie szrotowatego VW dostajemy kilka lat młodsze stylowe, funkcjonalne i niezawodne auto.
Padł czujnik temperatury zewnętrznej - naprawa z tego co wiem groszowe sprawy.
Doskonale bo nigdy nie zawiodła w trasie. Z usterek które naprawiłem to: koło pasowe alternatora - 800zł, wahacze przednie - koszt 600zł ,osłona przegubu - 100zł, termostat - 500zł, gumki stabilizatora - 250zł.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 115KM 85kW [l/100km]

6,9