Ocena kierowcy - Lancia Kappa Sedan

Ked, 15 lat temu
Silnik 2.4 JTD 136KM 100kW
Rok produkcji 1999
Lancia Kappa Sedan 2.4 JTD 136KM 100kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Jak na diesla wciska w fotel przy tej masie pojazdu.
Duży solidny ( ci co piszą, że chłam bo Włoch nie siedzieli nawet w Kappie) samochód z bdb wyposażeniem. To nie Fiat z lat 90 a jeden z flagowych samochodów koncernu. Na pewno nie dla przeciętnego Kowalskiego. Tam górują Skody i cały przegląd marek z Niemiec. Kappa wymaga dobrej jakości paliwa, regularnych przeglądów i umiejętności w jeżdżeniu turbo - dieslem. Reszta to sama przyjemność z jazdy. I ten pomruk silnika oraz szum turbiny pow. 2000....bezcenne.
Myślę, że jest to doskonała jednostka napędowa. Już przed 2000 zbiera się w obroty. Nie lubi złej jakości paliwa. Osobiście jeżdżę na diesel ultimate. Spokojnie można wyprzedzać od w/w obrotów.
Nie mam problemów z biegami w zimie jak i w lato. Ale olej do niej ATF.
Dobrze tłumi Polskie dziury. Podstawowe części zawieszenia w przystępnej cenie. Ogólnie jest wygodne.
Kwestia przyzwyczajenie. Nie mam problemów np. z parkowaniem
Wszystko na swoim miejscu, oprócz przycisku otwierania bagażnika. Działa tylko przy wyłączonym silniku i do tego jest w schowku....masakra. Dobrze że otwiera się go też z kluczyka.
Jest ok. Najlepszą sprawą jest przycisk odparowywania szyb. Po 15 sec. szyby czyściutkie. Full auto super sprawa.
Z tyłu lepiej jak z przodu. Dodatkowe lampki do czytania dla pasażerów + nawiewy powietrza.
Z zewnątrz słychać, że to diesel ale w środku po ruszeniu jak w benzyniaku.
Jak na razie części eksploatacyjne. Ceny przystępne. Samochód musi mieć sprawdzonego mechanika. ASO z daleka, ale nie zawsze. Nie raz jest tam taniej niż np. u pana Zdzisia.
Nowa 150.000 po 10 latach ok. 10% wartości.
jest ok
brak