Jest to już mój 11 samochód w karierze nie licząc ciężarówek i autobusów, tutaj się dopiero przekonałem jak powinien wyglądać i jeżdzić samochód jak powinien być wyposażony,brakuje w środku tylko basenu - dla mnie rewelacja.
Silnik jest rewelacyjny - praca jest płynna,nawet przy małych zakresach obrotów dobrze się zbiera na piątym biegu przy prędkości 60km/h jest bardzo wrażliwy na przekraczanie przebiegów między wymianami paska rozrządu oraz rolek napinających tego trzeba bardzo surowo przestrzegać.
Przy właczaniu z pierwszego na drugi bieg przy zimnym silniku trzeba tą dwójkę po prostu wepchać ale już póżniej wszystko jest jak najlepiej
Na medal,ale z uwagi na b.cichą pracę silnika dochodzą do wnętrza pojazdu stuki z tylnej osi kappy(wszystko było sprawdzone w ASO a jednak pozostały)
Dla mnie osobiście nie budzi żadnych problemów zła widoczność z wnętrza.Jak najbardzej pozytywna.
Jak na samochód z końca lat 90 doskonale wyposażony,wszystko czytelne i wykonane z najlepszych materiałów żadnych skrzypień,przetarć siedzeń tak jak w innych samochodach z tego segmentu, może tylko wyświetlacz koputera przy właczeniu świateł mijania mało czytelny w dzień.
Tu niema nic do dodania,niech się uczą inni producenci od Lanci.
Przestrzeń w Kappie można porównać do kuszetki w pociągu Intercity.
We wnętrzu słychać przysłowiową "muchę".a i zzewnątrz nie dobiegają specjalnie żadne odgłosy.Rewelacja
Jak na taką masę spalanie to bajka 7,8l/100km,ale tzeba spełnić jeden warunek na piątym biegu nie przekraczać 3000 obrotów .Odsyłam poniżej.
Autko praktycznie w Polsce nie znane i mało doceniane dlatego tak niska cena na rynku wtórnym.Nowy model Lanci Thessis {jest to następca Kappy)kosztuje w salonie 220.000zł.
Za luksus trzeba płacić.
Niezawodny wóz za naprawdę mała kasę.Są jednak drobiazgi które irytują kierowcę to:
-centralny zamek- chyba wszyscy mieli z nim problemy
-wymiana żarówek lamp postojowych-nie wykonalna w warunkach drogowych jak stoi nad tobą policjant i jest środek nocy.
ale to sie zdarza naprawdę rzadko dlatego ocena5.
Nie miałem ZADNYCH USTEREK!!!
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 20V 155KM 114kW