Ocena kierowcy - Lancia Dedra Sedan

Lukilauren lakilukk@wp.pl, 18 lat temu
Silnik 2.0 i 113KM 83kW
Rok produkcji 1990
Lancia Dedra Sedan 2.0 i 113KM 83kW 1989-2000 - Oceń swoje auto
Mój kolega chce kupić takie samo auto.
Wspaniały dzwięk silnika po zdjeciu końcowego tłumika - z konieczności bo pożałowałem kasy na nowy. Wycisnąłem 182km/h na obwodnicy Grójca i szła lekko jak ptak, tylko ja nie odważyłem się więcej.
Długie przełożenia i słaba precyzja. W porównianiu ze skrzynią biegów w BMW 3 to jak noc do dnia - skrzynia biegów to najsłabszy punkt Lancii Dedry. Przy kulturalnej jeżdzie jest ok.
Komfortowy i świetne trzymanie ale w zawieszeniu przednim zawsze coś się dzieje, już to ignoruje. Trzeba się stosować do zasady, którą polecił mi dobry mechanik - wymienić całe zawieszenie, koszt ok 800zł, i zapomnieć o nim na 40tys km.
Nawet moja dziewczyna lubi jeździć tym autem - widocznośc perfekcyjna, co czuje się od pierwszego momentu za kierownicą.
Nie mam zastrzeżeń, przyzwyczajałem się tylko do blisko umieszczonych pedałów.
Dmuchawa wali jak opętana, 15-letni klimatronic działa jak nowy, automat odwala całą robotę, tylko po włączeniu silnika ustawiam co ma się dziać.
Poprzednio jeździłem autem starszym ale wyższej klasy. Troche mi ciasno w Lancii ale przytulnie i bardzo wygodnie. Z tyłu nie wiem bo tam nie byłem.
Wspaniałe! Od 115km/h w zwyż coraz ciszej! Przy 125km/h tak jak przy 60hm/h! Słychać szum wskaźników (mam wersję digital - z ciekłokrystalicznymi wyświetlaczami).
Spala nie mało, zimą do 15l gazu ale przyznam że nie staram się o małe spalanie. Jednak silnik chodzi tak, że wybaczam spalanie. Utrzymanie - śmieszne pieniądze. Spalanie na gazie LPG.
Ceny niskie, chyba wszyscy boją się kosztów utrzymania. Niesłusznie! Jeśli mamy dobrego mechanika, któremu ufamy i omijamy z daleka firmowe salony - koszty utrzymania niewiele większe niż w przypadku Fiata Panda.
Nie zawiodłem się, drobiazgi mają prawo się zdarzać po 15 latach użytkowania.
Nie miałem ale przyznam, że lubię dbać o swoje auto.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 113KM 83kW [l/100km]

10,9