Ocena kierowcy - Lancia Dedra Sedan

Rafał (Piszczyk), 19 lat temu
Silnik 1.8 i 90KM 66kW
Rok produkcji 1993
Lancia Dedra Sedan 1.8 i 90KM 66kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
jak na włoski wytwór bardzo przyzwoicie dałbym nawet 4+ wygodny na długie trasy, duży kufer, nie kradną (opla kadeta zaparkowanego obok zwineli), elegancki (jak na ten rocznik), w miare niezawodny (jak sie wie o co dbać) , OCYNKOWANY!
benzyna OK wczoraj na Autobhanie 210km/h LPG jak zawsze- instalacja słaba to i osiągi padają - ale jest OK ładnie kręci do 6,5 tyś obr w DOHC standardowo klekoczą zawory (może czas na regulacje płytkami?)
biegi wchodzą idealnie - tylko po takim przebiegu sprzęgło już nie takie- trzeba wysoko podciągnąć pedał
troche miękki tył (ale zmieniłem sprężyny na Tempra Kombi i jest super -zawsze załadowany jeżdze) dobrze się trzyma w zakęrach choć wysoka (po zmianie tyłu) dbać o tylny silentblock przedniego wahacza! NIE KUPOWAĆ ZIMÓWEK NALEWEK!!! powyżej 110 kmh trzęsie wszystkim- nie ważne ile razy i u kogo wyważane
parkuje na milimetry wycieraczki ładnie zbierają polecam lusterko wewnętrzne panoramiczne (gięte)
jak na mnie za blisko peday a za daleko do kierownicy - pomogła zmiana kierownicy na model z Delty (jest bliżej do kierowcy) daleko do radia dlaczego włącznik przeciwmgielnych przód w tunelu pod ręcznym? a tyłu w przełączniku kierownicy? ZAMIENIĆ powinni... dobrze się siedzi (wczoraj 17 godzin non-stop za kółkiem)
centralne ujdzie jak na włoski wózek szyber poprawia sytuacje
mała limuzyna...
powyżej 140kmh szumią uszczelki szybru , drzwi i buczą tłumiki (czas na wymiane)
jak na moje jeżdzenie to ładnie na LPG opłacalny spalania zawsze przy dużych prędkościach (po autostradach i przelotówkach - nawet 150-160kmh) na LPG powyżel 16 w mieście - 5 osób i szybko
tani a naprawde dobry samochodzik z aspiracjami części nie takie drogie - zawsze coś podejdzie jak nie z tipoka/tempry i od cromy to od poloneza (hihi)
kontrolki check-panela żyją swoim nieodgadnionym życiem urwała się klamka kierowcy umarł czujnik temp (chyba od przebicia od kabla świecy zapł) ale i tak lepiej niż w fiacie (choć ta sama stajnia)
silnik bardzo dobrze -nie licząc wydmuchania uszczelki (moja wina) padł alternator (na ten przebieg mu wybaczam) zawieszenie choć super na pierwszym przeglądzie (niedawno sprowadzony) po jeździe w polsce wymagało poprawek (wachacz kpl - ok 150 PLN, łożysko przód ok 90 PLN)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 90KM 66kW [l/100km]

12,2