OWP1 gnysiu1@gazeta.pl - można pisać jak ktoś ma jakieś pytania,
Silnik 1.5 75KM 55kW
Rok produkcji 1988
Przebieg:
201 tys. km
Zrywny silnik małe koszty paliwa i części, ale można się pochlastać gdy to znowu urwała się korbka od szyby złamał jakiś plastik we wnętrzu, coś buczy, coś znowu trzeszczy,/... aaaa!! To trzeba zakceptowac i uswiadomić sobie że za tą cene można mieć tylko Maluszka, a to znacznie większa porażka!
Niskie spalanie ( na trasie można zejść do 6.5 l, a dotego seryjny wskaźnik zużycia paliwa). Bardzo zrywny i elastyczny (Kadet-a, Golfa 1.3 zostawia daleko z tyłu). Niezniszczalny - mój ma 200 000 km (160 000 przejechałem ja) przy 180 000 km wymieniłem gaźnik (320zł) i to wszytko co na tym dystaniie zrobiłem. Ale głośny jak cholera i lubi wbrować na wolnych obrotach. Aha ciekawostka, w konstruowaniu silnika brali udział inżynierzy Porsche! (Serio!)
Pieć biegów, choć 5-tka bezużyteczna (za długa) nic sie nie psuło. Przełącanie ok. Ale bez rewelacji...
Auto prowadzi sie bardzo pewnie - ale amortyzacja nierowności jest kiepska - do tego duża głośność. I topornie dzaiłająca kierownica (trzeba mieć krzepe:-))
Stara konstrukcja - a wiec cienkie słupki itp do tego widać dokładnie z miejsca kierowcy obrys maski. Naprawde OK!
Wszysko działa topornie i lubi sie .... ułamywać. bardzo kiepsko choć rozmieszczenie samych przełączników w porządku
Trochę głośna dmuchawa, ale takiego mocarnego ogrzewania niema chyba żadne inne auto przy temp zewnętrznej minus 10 C we wnetrzu potrafi być 26 C!!!!!! (mierzone!!!) FENOMEN!!! po 1,5km zaczyna robic sie już ciepło we wnetrzu nawet w wielkie mrozy!
Dla kierowcy i pasażera OK! nawet sporo ale kosztem tylnej kanapy. Ja (180cm) sie tam poprostu nie mieszczę - głową ocieram o dach na każdej nierówności a kolana wciskam w siedzenie przedemną (konkurencyjny Kadett ma więcej przestrzeni z tyło i tylko ciut mniej w przednie części.
Głośno jak w czołgu (rosyjskim oczywiście) Hałasuje silnik, skrzynia biegów zawieszenie i plastiki są okrutne!
trasa 6.5l przy 100km/h ale na dwupasmówce (bez konieczności czestego wyprzedzania) poza tym w mieście 8l-9l. koszty cześci są śmieszne: np klocki hamulcowe 30zł, tarcze 40zł linka sprzęgła 25zł, przewody zapłonu 25-35 zł, najtańsza instalacja LPG kosztuje 1000 ZŁ i ponoć dzaiła bez problemu!
za 800 Pln można nabyć 88-90 czasem nawet dobrze utrzymaną. Jak dla mnie za tą cenę nie wybrałbym nic innego np Poloneza czy Maluszka - jeździłem nimi i wiem że Łada jest poprostu dużo lepsza!
Psują sie same drobiazgi - ale w zastraszającej ilości. wszytskie te dolegliwości można usuwać samemu ale jednak mogło być lepiej.
Plus za niezniszczalny napęd i zawieszenie (silentbloki wytrzymują nawe na naszych dorgach 100-150tys km!). jedyna poważną awarią jaką miałwem to pęknięty gaźnik. Ale nawet to nie zrujnowało mojej kieszeni (320zl za część, wymieniłem sam). Nietrwały jest duższy przegub napędowy (chyba to ten z prawej strony - 100 Zł)