Ocena kierowcy - Łada Samara 2109

fredek, 18 lat temu
Silnik 1.3 64KM 47kW
Rok produkcji 1991
Łada Samara 2109 1.3 64KM 47kW 1988-1997 - Oceń swoje auto
Mimo wszystko bardzo pozytywne auto. Tanie , Tanie czesci a bezpieczniejsze niz maluch. I chyba troche lepsze niz polonez czy Skoda.
Jak na 200tys przebiegu, z czego prawie polowa na gazie to naprawde super :) nie jest idealny i slychac ze juz swoje przeszedl ale jezdzi, da rade rozpedzic go do 130 na trasie, a to tylko 1.3 w gazie. Na pewno mniej mulowaty od Poloneza czy Skody. Jedyny minus to rozrzad kolizyjny, wiec jak pojdzie pasek to lipa na calego :(
Ech ten wsteczny, ile to razy czlowiek uslyszy ten zgrzyt zanim sie naucz gdzie on sie znajduje..... mogli zrobic tak jak np. w Oplach ze najpierw trzeba podniesc drzwigienke... takto ok. jak na 15 lat i taki przebieg to narpawde jest niezle.
Tu sie miedzy przecietnie a dobrze... Jest stabilna, powyzej 100km/h trzyma sie dobrze drogi, minusem jest fakt ze trzeba nauczyc sie nia skrecac, Do wymiany mam przeguby, ktore sa czesta przypadloscia lady, ale jeszcze da sie jezdzic :)
Duza przednia szyba, spore boczne, lusterka tez bardzo ok. Minus to tylnai szyba, ktora sie dlugo nagrzewa i w sumie jak jade do centrum Łodzi to nawet w polowie nic nie widac.
Tu jest ok, ale tylko ok. Plus to regulacja wysokosci swiatel, minus juz przestarzala deska rozdzielcza, choc polozenie biegow wygodniejsze niz w polonezie.
Ogrzewanie super, pare minut i juz cieplutko :) rosyjski sprzet. Wentylacja jest i na tym skonczmy :) szybki lubia parowac troche ale da rade wytrzymac...
Z przodu super. Wygodne fotele, sporo miejsca... Troche niewygodne pasy bezp. ale takto ok. Gorzej z tylu, ciasniej i mniej miejsca. Wersja 3 drzwiowa.
Silnik nawet nie taki glosny, ale plastiki skrzypia bardzo. Ja mam jeszcze dziure w tlumiku wiec dodatkowa atrakcja :)
Ciezko ocenic. Nie mialem okazji dokladnie sprawdzic. Dane w tabeli podaje takie jak podal porpzedni wlasciciel...
Tu tez bardzo ok, kupilem ja za 1200zl, wloze jeszcze pewnie z 1000 ale wiem juz mniej wiecej co i jak. Duzo rzeczy mozna zrobic samemu, prosta konstrukcja, przedni naped :) na 1 auto lepsze niz stary poldek albo kredens.
Na razie nei jest zle. raz stanela w miescie, poszedl kawalek gumy od chlodnicy i cala woda zleciala. Koszt naprawy rurka 3,50, brzeszczot 0,50, metalowe zciskacze 3zl = 7zl.
Odpukac ale narazei nie :) oby tak dalej

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 64KM 47kW [l/100km]

8,9