Ocena kierowcy - Łada Samara 2109

sakramakra, 18 lat temu
Silnik 1.3 64KM 47kW
Rok produkcji 1997
Łada Samara 2109 1.3 64KM 47kW 1988-1997 - Oceń swoje auto
Auto wymaga cierpliwości szczególnie drobiazgi i elektyrka, wytrzymałoś karoserii fatalna. Mocne strony to silnik (wytrzymały i niezawodny). Auto dla majsterkowiczów części są tanie, poważne awarie nie są częste.
Nie mam porównania ale wydaje się dość dynamiczny jak na 1,3 gaz.
Wsteczny w miejscu jedynki (mocno denerwujące) . Mój samochód ma uszkodzony synchronizator miedzy 1 a 2 więc startowanie jest utrudnione, jak dla mnie 4 jest za długa więc przyspieszenie przy większych obrotach wykluczone, 5 jest ale jakbyjej nie było.
Raczej dobry, ale nie mam porównania.
Idzie się przyzwyczaić.
Mimo gruntownej napraw nawiew jak chce to działe. Zaparowane szyby w zimei to normalka. Przy włączaniu wysokich obrotów wentylatora przegrzewają się bezpieczniki więc jest zabawa.
Jest spora miejsca samochód bardzo pojemny. Plus za siedzenia z przodu dobrze trzymają.
Bez komentarza
Jak na silnik 1,3 i gaz to przeciętnie najmniej na trasie spaliła 8,8l po mieście 12l oczywiście mowa o gazie. Moim zdaniem części są tanie ale częstość drobnych napraw w sumie torchę kosztuje. Auto dla majsterkowiczów.
Za 2 do 1,5 tys kupisz auto którym można pojeździć. Części są raczej tanie np rura wydechowa 40zł to chyba tanio.
Ostatnio zaczeło się sypać i dlatego mam zamiar zmienić auto. Zrobione wszystkie progi plus błotniki, amortyzatory plus sprężyny, wymieniana kilkakrotnie pompa paliwowa, moduł elektroniczny, rozrusznik. No i szczegóły doprowadzające do szału: przegrzewające się bezpieczniki, urwany zawias maski. ciągłe problemy ze spryskiwaczami i nawiewem,
Na tarasie walnoł alternator, innym razem pompa paliwowa. Wymieniłem sprzęgło ale po takim przebiegu to chyba normalka.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 64KM 47kW [l/100km]

10,6