Ogolnie auto ma drobne mankamety z drobiazgami, nie nalezy do ekonomicznych wiec bez gazu nie ma co kupowac (ja nie mam gazu) za to nie zdarzy sie powazna awaria mechaniczna, tego jestem pewien. Dodatkowym aututem jest ze auto jest toporne ale nie do zdarcia i wbrew pozorom bardzo bezpieczne - mialem stluczke przy 70 km/h nie mialem zapietych pasow i kompletnie nic mi sie nie stalo a Lada miala do wymiany jedynie przednie lampy i plastikowa atrape, nawet chlodnica nie naruszona - jest na specjalnych zaczepach i po prostu sie "wypiela" i schowala do srdka - madrosc rosyjskich inzynierow :-)
No coz - moja Lada jest nieco stara - dopuki silnik sie nie rozgrzeje to nie jest to kultura lecz "hamstwo" pracy silnika :-) jak zamkne oczy czuje sie jakbym siedzial w starze :D
Za to jak na 15 letni silnik 1.3 ma calkiem niezlego kopa, raz udalo mi sie osiagnac "setke" w 14 sekund ;-) Fajne brzmienie - widac ze projektowany przez Porshe (fakt autentyczny)
Ogolnie skrzynia ok, ostatnio mam problemy wrzuceniem pierwszego biegu na swiatlach i musze ruszac w dwojki, zgrzyt przy wrzucaniu dwojki z jedynki to juz klasyka a wrzucajac wsteczny to juz wogole cos a´la stary Żuk :D
Calkiem niezly uklad jezdny, dobrze trzyma sie drogi, w starszych egzemplarzach polecam wymienic gałki wachaczy - koszt galek ok 23 zl a mozna sobie zaoszczedzic sporo problemow - mi odpadlo kolo :D Dodam ze amortyzatory mam oryginalne, nigdy ie wymieniane - przebieg auta - 240 tys km, na przegladzie powiedzieli ze wogole nie zuzyte,
Bardzo dobra widocznosc ze wszystkich stron, tyle :-)
No coz - Lada to nie Mercedes :-)
jak pamietam chyba bylo calkiem niezle - nie wiem bo od 2 lat mam zepsuty nawiew a przyznam ze nie dbam o auto i nie mam na nie czasu wiec w zimie jezdze w czapce :-)
Pod tym wzgledem jest idealnie - z przodu duzo miejsca a z tylu jak w limuzynie + pojemny bagaznik - kto wsiadzie do srdka az sie dziwi ze od srodka jest takie duze :-)
Powyzej 120 km/h wydaje dzwiek jak startujacy samolot ale to moze moja wina bo auto bylo klepane po stluczce :-)
w moim przypadku ok 13-15l/setke ale jezdze w strasznych korkach codziennie - obecnie przejechanie 100 km moja Ladziana kosztuje mnie ok 55-60 zl :-] Za to czesci dostepne i bardzo, bardzo tanie, dla przykladu klocki hamulcowe 25 zl, tlumik koncowy 45 (albo 75zl), napraw powaznych praktycznie nigdy nie mialem.
Jezeli ktos szuka taniego auta do nauki jazdy lub po prostu chce miec auto a nie ma zasobnego portfela to nie znam lepszego auta - doskonale za taka cene i nie do zdarcia :-)
Niestety (przypominam ze auto ma 15 lat) posypalo sie wszystko, siadlo: ogrzewanie, czesto nawalaja migacze - wina lezy w czestej awarii przycisku swiatel awaryjnych ktory powoduje usterki dzialania migaczy - wystarczy tracic reka w przycisk i juz dziala:-) siadlo ogrzewanie, zapiecie pasow bezpieczenstwa, klamki (zamki), ogolnie elektryka po 12 latach zaczyna wysiadac,
Czego nie ma pod maska nie moze sie zepsyc :-) tak wiec z pelna odpowiedzialnoscia stwierdzam ze moja Lada w ciagu 5 lat czestego uzytkowania nie miala ani jednej powaznej awarii - 100% niezawodnosci, jedynie co jakis czas trzeba przedmuchac gaznik :-)