Ocena kierowcy - Łada OKA I

Adaś z Białegostoku, 19 lat temu
Silnik 0.65 29KM 21kW
Rok produkcji 1992
Łada OKA I 0.65 29KM 21kW 1990-1996 - Oceń swoje auto
Całokształt na 4+. Mógłby mieć trochę większy silnik, powiedzmy 800 cm. i felgi normalne na 4 śruby.
Silnik spisuje się bardzo dobrze. Bez żadnego remontu poza wymianą świec paska rozrządu oraz oleju przejechane ma 127000 kilometrów. Silnik na 5+.
Skrzynka jest w porządku ale brakuje 5 biegu.
Na układ jezdny także nie narzekam, mam prawie nówki opony i trzyma się drogi całkiem nieźle.
Widoczność w tym pojeździe jest jak dla mnie doskonała. Jestem wysoki i wszystko widzę przez w miarę duże szyby bardzo dobrze .
Ergonomia na 4, ale w końcu to pojazd rosyjski, a u nich jest nieciekawie z ergonomią, tak jak u nas. (he he)
Ogrzewanie na 6+, żaden pojazd nie ma takiego ogrzewania jak łada.Wszystkie zachodnie wozy wysiadają przy Ładzie.
Zazwyczaj jeżdżę sam więc miejsca jest wystarczająco dużo.
Jak go kupiłem to był cichutki, ale zmieniłem tłumik bo stary już się wysłużył, to z zewnątrz jest średnio z hałasem, ale w środku jest całkiem przyzwoicie.
Zimą spala mi około 5,5 l na trasie, ale latem to 4,5 - 5 l. Bardzo ekonomiczne. Przy tym spala jakieś 2 litry oleju na każde 12 - 13 tys. km.
Cena za nowego wynosi 87000 rubli co daje około 9400 zł. Dealer w Kijowie i Kalliningradzie (najbliżej). Pojazd o pojemności 749 cm. Zmieniona deska rozdzielcza i ładniejszy wygląd od wewnątrz. Więcej informacji na www.oka.ru
Nigdy mnie nie zawiódł. Gdyby nie śmieszne domieszki do paliwa to by nie było żadnego problemu.
Nigdy ich nie miałem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 0.65 29KM 21kW [l/100km]