: Niva faktycznie się nie boi terenu. Ja jestem zaskoczony z jakich miejsc potrafi wyjechać bez problemu.
Niva to naprawdę ciekawy samochód. Swoją użytkuje już 3 lata i muszę przyznać że jestem z niej zadowolony. Plotki o tym że wszystko się w niej psuje można włożyć między bajki. Zasada jest prosta jeśli chcesz kupić Nivę która będzie Ci służyła bez problemu musisz wydać około 20000 zł. Nivy do 10000 zł to w 90% topione w bagnach zgniluchy o które nikt nie dbał. Najlepiej szukać oryginału bez położonego raptora. Wiadomo nie jest to nowe BMW i środek jest stylizowany na lata '70 ale ma to swoje plusy. Deskę rozdzielczą można odkręcić samemu w 15 minut. Drobne usterki albo konserwację można przeprowadzić samemu bez wydawania kasy na mechanika. Dużo osób pisze że Niva jest zrobiona tak że można ją samemu naprawić w lesie za pomocą podstawowych kluczy i śrubokręta i muszę powiedzieć, że sporo w tym prawdy. Ja swoją użytkuje na codzień i jeżdżę nią do pracy i przez 3 lata jeszcze mnie nie zawiodła.
Silnik jest prosty jak to benzyniak. U mnie przez 3 lata użytkowania wszystko ok. Dałbym 5 gwiazdek gdyby miał ze 20 KM więcej. Chociaż i te 81 KM daje radę.
Fajnie dobrane przełożenia, biegi wchodzą bez problemu i nie wyskakują. Do tego reduktor i blokada a to duży + gdy chcesz się wybrać na ryby albo grzyby w dzikie tereny.
Moja Niva ma oryginalne wspomaganie od ZF. Kierownicą kręci się lepiej niż w niejednym Mercedesie :D do tego auto prowadzi się bardzo przewidywalnie. Zasłużone 5 gwiazdek.
Tu mogłoby być lepiej. Obowiązkowo co roku trzeba robić przegląd blach i na bieżąco trzeba usuwać zarzewia rdzy. Jak się o to dba to nie ma problemu. Trzeba myć samochód po każdej wizycie w terenie.
Bardzo dobra widoczność i dobra wentylacja. Samochód się szybko zagrzewa, a do tego obieg powietrza w aucie sprawia że szyby szybko odparowują w zimę.
W aucie jest wszystko co potrzebne do jazdy. Mnie trochę wkurza stacyjka po lewej stronie. A tak to nie mam zastrzeżeń.
W zimę ciepło i w lato też :D bo nie ma klimatyzacji :D ale jak się zamknie zawór suwakiem to jest ok.
Kierowca ma sporo miejsca. Więcej niż w niejednym zachodnim aucie. Pasażer obok też. Z tyłu miejsca tyle co dla dzieci.
Wiadomo że mogłoby być lepiej bo Niva jest wyciszona taką włókniną co jej w szkole używają woźne do mycia podłóg :D ale nie jest źle. Do 80 km/h w nivie jest normalnie. Wiadomo że to nie Mercedes klasy S ale plotki o tym że nic w niej nie słychać podczas jazdy poza wyciem mostów to totalna bzdura.
Pali średnio 10 litrów benzyny. Gazu nie mam więc nie wiem. W zimę pali 12 l, a w lato 8,5-9l.
Kosztuje nie wiele i wiernie służy. Części są tanie jak barszcz i dostępne w necie. Jest ok.
Czasami trzeba coś prześladować a tak to wiadomo, jak dbasz tak masz.
Mi się nic przez 3 lata użytkowania nie przytrafiło.
- zużycie paliwa dla silnika 1.7 i 81KM 60kW