: Nie myślałem że przy tej mocy może palić tak mało
Samochód kupiony oczami na miejsce 3 letniego Focusa który juz wykazywał niedostatki trwałości.
Silnik to krzyżówka mocy i lenistwa typowego dla Renówki. Tylko pali mniej niż francuz ale tez spontaniczność jego poniżej oczekiwań. Słabiej niż w Focusie 150 konnym.
Skrzynia bardzo dziwna. Pierwszy bieg służy też do jeżdżenia, a z dwójki czy trójki ruszyc to ekwilibrystyka. O sprzęgle nie wspomnę, bo to bierze już bardzo płytko. Nigdy jeszcze takiego nie spotkałem. Najsłabszy punkt samochodu.
Wyścigówka to to nie jest. W długie trasy do niespecjalnie dynamicznej jazdy wręcz ideał. Nie męczy w trasie jak i w mieście. Opony 235 do tego auta to przesada - mogły by być węższe. Mniej rzucało by na koleinach.
Karoseria przestronna w środku i niewielka na zewnątrz. Wykonanie jak i materiały na bardzo przyzwoitym poziomie.
Wszystko widać. Kamera cofania trochę pomaga, ale bez niej też byłoby dobrze. Samochód mały to i wszystko widać.
Nie widzę niedociągnięć. Miejsce dla 4 osób dość wygodne, bagażnik pojemny. Deska rozdzielcza z dużą ilością fizycznych przycisków. Podświetlenie klimatyzacji mogło by być w kolorze podświetlenia reszty deski rozdzielczej. Lusterko wsteczne automatyczne jest kiepskie jak dla mnie, ale inni chwalą.
Byłoby idealnie gdyby nie to że środkowe nawiewy nie mają regulacji intensywności nawiewu. - albo wieje albo nie .
Trudno się czepnąć. W 4 osoby wszystko ok.
Słabo wyciszone nadkola. Da się temu zaradzić matami bitumicznymi, ale wchodzi tylko 3mm. No i jeszcze wymienić trzeba opony fabrycznie montowane Continental. Takiego dna jeszcze nie widziałem/słyszałem. Za darmo bym tego nie wziął. Hałasują dużo bardziej niż dokupione zimowe Brigestone. Są/były bardzo uciążliwe podczas jazdy.
Samochód pali mało (jak na 160KM). Długa trasa to liczone pod dystrybutorem 5,8l/100km. Miasto idzie na poziomie 6,5l. Ale jak się depnie to schodzi tyle ile w baku się zmieści. Zasięg na autostradzie dochodzi do 800 km. Wskaźnik zużycia paliwa optymistyczny - zawsze trzeba dodać 0,4l żeby było realnie
Cenowo to 'no comment'. Za te pieniądze nie ma innych porównywalnych samochodów.
Nic się nie dzieje
Nic się nie dzieje