Ocena kierowcy - Kia Sportage V SUV

Silnik 1.6 T-GDI MHEV 180KM 132kW
Rok produkcji 2022
Kia Sportage V SUV 1.6 T-GDI MHEV 180KM 132kW 2021-2024 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu
Układ elektryczny : Akumulator 12V montowany fabrycznie to zwykła kwasówka niskiej jakości. Lepiej jest go wymienić na AGM. Koszt to 500-600zł.
Jestem bardzo zadowolony z samochodu, szczególnie biorąc pod uwagę jego cenę. Oczywiście, są pewne aspekty, które mogłyby być lepsze, takie jak wyciszenie przy prędkościach powyżej 120 km/h, dokładność spasowania karoserii czy akumulator fabryczny 12V. Jednak na razie samochód spełnia moje oczekiwania i mam nadzieję, że nie zapeszę tą oceną.
Silnik jest dynamiczny, a jego moc i moment obrotowy są całkowicie wystarczające.
Bardzo płynnie zmienia biegi.
Jest sztywny, ale zapewnia pewne prowadzenie. Nie przechyla się nadmiernie w zakrętach jak na SUV-a.
W jednym miejscu na połączeniu widać niedokładne spasowanie, co nieco razi w oczy.
Świetna, bez żadnych uwag.
Wszystko w zasięgu ręki. Bardzo fajny i pomysłowy panel dwu funkcyjny od klimatyzacji i multimediów.
Wszytko działa jak należy.
Mając 1,9 m wzrostu, rzadko zdarza się, żebym czuł się całkowicie komfortowo w samochodach. W Sportage mogę ustawić fotel tak, że nogi są całkowicie wyprostowane, a przestrzeni nad głową jest wystarczająco dużo.
Po przekroczeniu 120 km/h hałas się zwiększa.
Po 16 500 km przebiegu średnie spalanie wynosi 6,3 l/100 km, co jest świetnym wynikiem jak na SUV-a. Choć zdarzają się wyniki poniżej 5 l/100 km na trasie, są one osiągane jedynie podczas bardzo oszczędnej jazdy, przy maksymalnej prędkości 90 km/h i stosowaniu techniki żeglowania.
Kupiłem go w 2022 roku, kiedy cena mojej wersji była niższa o około 30 tys. zł w stosunku do cennika z roku 2024.
Ma kilka wad typowych dla nowych modeli. Problem z filtrem cząstkami stałymi (GPF) jest nieco przesadzony – wystarczy wiedzieć, jak go prawidłowo wypalić, co zajmuje tylko 5 minut.
Jak dotąd nie wystąpiły żadne poważne problemy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 T-GDI MHEV 180KM 132kW [l/100km]

6,6