Line Assist, to jedna z wielu wad auta - system tak działa że wyrywa kierownicę z rąk na zakręcie bo nie widzi pasów i wpadasz pod jadącego z przeciwka TIRa jak znikają pasy rozdzielające pasy ruchu. Fatalny system start stop ( np w Tiguanie trzymając przycisk 20s wyłączymy go na stałe ) Obecnie po lekturze na FB obawiam się żywotności skrzyni bo ogromna część ludzi już po 30 tyś miała reklamację jak i DPF który jest nierozwiązywalnym kłopotem dla KIA ( zobaczymy co czas przyniesie ) Fotele i pozycja za kierownicą teraz to wiem że w trasie za wygodne to one nie są krótkie siedzisko slaba regulacja kolumny kierownicy i efekt bolące plecy . Kolejną sprawą jest zabezpieczenie antykorozyjne ja sam sprawdziłem i pod plastikami jest NIC zero nie wiem czy nie zainwestować ale z drugiej strony wiem że nie pojeżdżę tym autem za długo zbyt wiele wad . światła drogowe na dobrym poziomie . spalanie to 1.6 pali tyle co 2.0 ale osiągi gorsze . Co ciekawe KIA zapatrzyła się w konkurencję i zaledwie po przejechaniu 8 tyś km mam ubytek płynu chłodzącego ( sprawa w toku ) Ogólnie auto nie jest tragiczne i oferuje sporo jednak myślę że kolejny raz bym nie wybrał inne marki są jednak lepsze bardziej dopracowane .
Ma laga lubi szarpać
Kiepsko
Na dobrym poziomie
Przeciętnie
Na gwarancji ok ale potem części są bardzo drogie ( sprawdzane )
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 T-GDI 160KM 118kW