Ocena kierowcy - Kia Sportage IV SUV

Silnik 1.6 GDI 132KM 97kW
Rok produkcji 2017
Kia Sportage IV SUV 1.6 GDI 132KM 97kW 2016-2018 - Oceń swoje auto
Karoseria : mnóstwo miejsca
Idealna pozycja za kierownicą. Wysoki ale się nie przechyla na zakrętach(- trzeba myć dach z drabiny, mam 175 cm) tylne siedzenia po rozłożeniu tworzą płaską podłogę. ale ciężko się je stawia ze względu na sprężynę, ale nie robi się to przecież codziennie
Zupełnie wystarcza do normalnej jazdy, przejechałem teraz 5 tys. autostradami i jest ok. mam 50 lat i przejechałem 2,5 mln km. więc mnie już szarżowanie nie bawi. Zresztą gdzie teraz można szarżować.
biegi wchodzą płynnie, ale skrzynia jest lepsza w Civicu. 1,2 bardzo krótka, 3 i 4 w sam raz, 5 i 6 to długie biegi z minimalna różnicą ok. 300 obrotów silnika.
twardość średnia ze wskazaniem na twarde, nic nie stuka i nie puka bo nowe. dobrze wybiera nierówności, ale słychać przejeżdzanie przez doły - łomot kół 225 /60 17 cali.
Klima dwustrefowa nawigacja 7 cali, kamerka cofania, lusterko fotochr. czujniki cofania, bardzo wygodne fotele idealne do długich podróży, regulowane oparcie tylnej kanapy( super) nawigacja TOM TOM do poprawki mam nadzieję że podczas aktualizacji to poprawią
wszystko na swoim miejscu i pod ręką
ogrzewanie jeszcze nie testowane mam go od lutego(nie było mrozów) klima wyrabia przy 40 st. c. i jest dobrze dostrojona. wentylacja z tyłu pod siedzeniami i i między fotelami ( klasa premium +) automat najpierw stara się aby było cicho (zmniejsza obroty do min.) w lagunie było odwrotnie i było to uciążliwe.
wymiary mówią same za siebie .bardzo dużo miejsca z przodu i z tyłu. z tyłu wysoki tunel, ale dla 4 osób superkomfort. duży bagażnik ok. 500l.
jazda autostradą 130 i radio gra ok.bardzo cichy cichszy niż civic i laguna 1.8 benzyna.
na razie paliwo, po 1,5 2000 km zaczął mniej palić ok. 0,5 l/100, Civic na trasie (130/godz.) 7.0 Sportage 7.4 Laguna 7.0. Ale Sportage jest największy i najcięższy i ma największą ładowność.
82 tys, za wer. M + pakiet Smart + koło zapasowe. Dlatego tak dużo samoch. Kia na rynku. Darmowa uktual. map europy przez 7 lat.
tylko paliwo oby tak dalej
żadnych

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 GDI 132KM 97kW [l/100km]