Ocena kierowcy - Kia Sportage III SUV

Rok produkcji 2012
Okres użytkowania: 5 lat
Kia Sportage III SUV 1.6 GDI 135KM 99kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ elektryczny : rozrusznik, licznik, kamera cofania, głośnik, elektryczne szyby.
Karoseria : Tragiczna jakośc lakieru
Układ hamulcowy : tylne klocki i tarcze do wymiany po 50 tys km
Samochód kupiłem w 2012 roku jestem jego pierwszym włascicielem mam przejechane prawie 55 tys km. Auto Całkiem ładnie i na pierwszy rzut oka wydaje sie duże. Silnik 1.6 gdi jest zbyt słaby . Ogólnie Kia to całkiem przyzwoity samochod za rozsądnie pieniądze lecz w moim przypadku najwiekszym problemem są drobne usterki na ktore musze marnować sporo czasu na odwiedzanie serwisu. Gwarancja działa ok, większość awarii usunięta w jej ramach. Drugą słabą rzeczą w tym aucie to jakość pokrywy lakierniczej, mam czarny metalik i niestety rysy robią sie od wszystkiego. Jakośc materiałow w srodku ok choć troche zbyt twardo.
Silnik do spokojnego przemieszczania się, ogolnie brak dynamiki.
Skrzynia działa prawidłowo.
do 120 km/h calkiem przyzwoicie ale powyżej auto robi sie nerwowe.
Widocznosc do przodu i w lusterkach ok, do tylu straszna bieda gdyby nie kamera cofania to parkowanie tylem bardo utrudnione.
Duże kieszenie na butelki w dzwiach , najsłabsza strona samochodu to bagażnik. Brak haczyków na zakupy bardzo duzo przestrzeni zmarnowane na koło zapasowe. Niby prawie 500 litrow ale jakos tego nie widać.
Klima działa sprawnie.
Do 100 km/h jest ok potem już tak dobrze nie jest. Zawiesznie bardzo głośna praca.
przeglądy co 2 lata lub 30000 km ceny w miare ok.
Cena zakupu 72500 za wersje xl,wiec za bardzo nie moge sie czepiac. Plastiki słabe .
I to jest najwiekszy problem moja Kia Sportage. Auto kupiłem w pazdzierniku 2012 roku mam przejechane 55000 km. Usterki jakie mnie spotkały to : Padły mi zegary, kamera cofania, rozrusznik, elektryczne szyby od strony pasażera , sworzeń wahacza, głosnik wysokotonowy od strony pasażera. Wiekszość usterek usunięta w ramach gwarancji ale jak na taki przebieg i wiek auta to troche dużo tego.
brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 GDI 135KM 99kW [l/100km]