Ocena kierowcy - Kia Sportage II

darek, 17 lat temu
Silnik 2.0 CRDi 112KM 82kW
Rok produkcji 2006
Kia Sportage II 2.0 CRDi 112KM 82kW 2004-2006 - Oceń swoje auto
Inne : Bałem się tej marki, ale dziś widzę, że rzeczywiście nie było czego. Auto spisuje się bez zastrzeżeń
Wg mnie dobry wybór, poza wielkością bagażnika nie czepiam się do reszty. Dziś dolożyłbym trochę i wziął sorento.
Żwawy, ładnie przyspiesza. Po rozgrzaniu całkiem cichy.
Trochę haczy, ale można się przyzwyczaić. Sprzęgło niestety musi być wciśnięte na maxa. TCS przy częstym załączaniu przypala sprzęgło - zimą na wzniesieniach lepiej włączyć 4WD
Prowadzi się stabilnie, testu łosia nie próbowałem - podobno mało stabilne pośród terenówek - tak piszą w testach. Zimą ok. Szerokie i dobre opony + 4WD dają pewność jazdy. Terenu za bardzo nie próbowałem. Trochę miękki, przy szybkiej jezdzie po zakrętach można zmiękczyc pasażera, co już mi się zdarzyło.
Bez zarzutu, rewelacja lusterko fotochromatyczne. Szkoda,że podgrzewane lusterka w najdroższej wersji ze skórą
Za mało schowków, ale przez to mniejszy bałagan. Bagażnik za mały, na wakacje niestety trzeba jechać z boxem. Własciwie wszystko pod ręką. Roleta przestrzeni bagażowej kłopotliwa w szybkim demontażu, bo zaczepiona jest dodatkowo za zagłówki. Mało atrakcyjna deska rozdzielcza - niby wszystko na swoim miejscu, ale w przypadku zamontowania radia 2din robi się z tego dyskoteka. Brak mi kontrolki świateł mijania.
Oprócz kiepskiego ogrzewania tylnej szyby ok.
Siedzi się wysoko, co akurat lubię. Nad głową miesce na kapelusz - ok. Siedzenie pasażera składane, tylna kanapa pochylana, spokojnie można się zdrzemnąć. Jasna tapicerka to moja pomyłka.
Ok - bez uwag
Nie narzekam. Spory samochód to i pali. Wskażnik zużycia paliwa przekłamuje - w mieście zawyża wskazania o ok. 1,5 l, poza 0,7-1,0 l. Jeżdzę dość agresywnie, na trasie jak się da 130-150. Po zdjęciu nogi z gazu i prędkości 90 spalanie maleje w sposób bardzo zauważalny
Całkiem przyzwoita terenówka - trochę ´no name´, Kia mocno się stara i to widać. Swoją drogą utargowłwm sporo, na co nie miałem żadnych szans ani w Toyocie, ani w Suzuki. Poziom wyposazenia o niebo lepszy niż ww po dodaniu 15-20 tys.
Wkurzające - rdzewienie połączeń układu wydechowego, piast kół - wg dilera od podróży moskiej i stania na placu. W wypadku nowego auta to niedopuszczale.
12 tysiecy to za mało, aby coś wyszło.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 CRDi 112KM 82kW [l/100km]

9,0