90 tys. za nowe auto niby ,,terenowe´´ które nie ma żadnego prestiżu jest rzadko spotykane zużywa paliwa jak 4 TIRy psuje się częsciej niż Maluch Cingecento i Tico razem wzięte po prostu te pieniądze za te auto to pomyłka.
Silnik 2.0 jest bardzo podatny na różnego rodzaju awarię i już kiedyś musiałem wymieniać silnik na nowy taki sam w ASO KII bo stary się zniszczył i co za tym idzie znowu wydać kasę na zainstalowanie butli na gaz
Biegi bardzo topornie wchodzą a do momentu sprzedaniaA nie chiały wchodzić 4 i 5 bieg i możan było jechać max. na 3. Ciekawi mnie czy nowy właściciel też ma z tym problemy
Jak się skręci to nawet potym na prsotej auto też chciało skręcać samo z sobie bez ruszania kierownicą
Przez przednią szybę widać bardzo dobrze przez tylną też dobrze widać i niw wypada narzekać pod tym względem
Ergonomia jest nie najlepsza ale nie najgorsza. Układ grzewczo-wentylacyjny ma się w pobliżu ręki jedynie radio jest bardzo nisko położone i trzeba było mieć pilota vod radia przy kierownicy
Wnętrze szybko się nagrzewało i ochładzało dzięki klimie miało tylko jeden feler popsuło się wenetylacja i leciało przy włączonym zimnym ciepłe powietrze a najgorzej to było jak korzystałem latem z klimy taka fala gorąca nagle ogarnęła całe wnętrze KIA i dośćdługo musiałem auto wietrzyć
Niby miejsca nie jest mało ale tak dużo te nie ma jedynie prawą ręką łatwo było trafić do popieliniczki ale już z położeniem radio to trzeba było się schylać w celu ustawienia stacji
Nie można nic dobrego powiedzieć bo słychać było wszystko co jest pod podłogą i oczywiście całą pracę silnika nie nadarmo podłączyłem 2 kolumny pod 100V jedna i 20V wzamcniacz do radia no i standardowe głośniki
Auto jest bardzo dorgie w użtykowaniu nie dość że częsściej trzeba było z nim jeździć do seriwsu niż gdziekolwiek indziej. Zużycie paliwa w benzynie było w mieście na poziomie ok. 17l a na LPG to było ok. 20 l na 100KM
w/w dodam tylko że za mojego Sportage dałem 90 tys a sprzedałem za 30500zł więc to jest kolejny minus -wysoka utrata wartości a miał kilmę ABS i inne bajery a także orurowanie za 5 tys. aby wyglądać jak terenowe
Niezawodność i KIA wykluczją się nawzajem. W KIA z drobiazgów to ciągle coś się lubiło popsuć od elektryki szyb i awarii z zamkiem po sondy lambda
Pod tym wzg. jest także bardzo źle miałem kilka przygód które zmusiły mnie do zrezygnowania z jazdy i wzewania ASO
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 128KM 94kW