Ocena kierowcy - Kia Soul I Crossover

Silnik 1.6 CRDI VGT 128KM 94kW
Rok produkcji 2010
Kia Soul I Crossover 1.6 CRDI VGT 128KM 94kW 2009-2011 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Wszystko jest fajnie jak samochód działa. Jak ktoś trafi do serwisu to może już z niego nie wyjść. Najbliższy mi serwis wymagał ode mnie tygodnia oczekiwania nawet na wycieraczkę tylnej szyby. Naprawy wykonywałem 2 różnych serwisach i nikomu nie polecam fachowców z KIA. Problemy z lakierem spowodowały że sprzedałem samochód zanim rdza go zje jak 20 letnie FSO (one przynajmniej dożywały 20 lat - ten samochód nie ma na to szans).
Silnik ok, oszczędny
Manualna, działa, biegi wchodzą normalnie - nie ma co oceniać.
Dobrze - jak ktoś przesiadł się z golfa to poczuje się jak w domu. Nieco męczą stuki przedniego zawieszenia na krótkich nierównościach.
Super. Wielkie szyby załatwiają sprawę.
Jak w VW, wnętrze urządzone pod fanów niemieckich aut.
Elektryczne wspomaganie nagrzewnicy bardzo się przydaje zimą.
W 5 osób jeździłem na wakacje 2000km od domu. Nikt nie narzekał.
Jest ok ale tylko do 120km/h
Zaledwie 6l/100km
Kupując to auto cieszyłem się że mam sensowny samochód za małą kasę (auto samo w sobie jest fajne). Niestety problemy z serwisem wszystko zepsuły. Gwarancja na 7 lat to jakaś ściema - macie ją pod warunkiem że się nic nie wydarzy - pokazały to moje problemy z lakierem). Zresztą internet pełen jest skarg i żali na obsługę serwisową w KIA.
Po 2 miesiącach od odebrania wysiadło wspomaganie. Naprawa wymagała 3 wizyt w serwisie i gigantycznych kosztów związanych z samochodem zastępczym.
O ile sam samochód jest baaardzo przyzwoity o tyle serwis KIA jest koszmarem. Po miesiącu od odebrania na masce i bokach auta pojawiły się odpryski. Reklamacja w KIA została odrzucona ponieważ uznali że samochód narażony jest na uderzenia kamieni. Wysłałem im zdjęcia z rdzewiejącym podwoziem i wnęką koła zapasowego, powiadomili mnie że mogą to wyjaśnić w sądzie.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 CRDI VGT 128KM 94kW [l/100km]

6,1