Ocena kierowcy - Kia Sorento III SUV Facelifting

Jarosław, ponad rok temu
Silnik 2.0 CRDi 185KM 136kW
Rok produkcji 2018
Okres użytkowania: 5 lat
Kia Sorento III SUV Facelifting 2.0 CRDi 185KM 136kW 2018-2019 - Oceń swoje auto
Fajne auto rodzinne, wygodne, dosyć przestronne. Zbyt mały silnik - ciągle oglądam się za Durnago R/T 5,7 :)
Silnik za słaby do tej masy. Niby ma 185KM ale po hamowni widać że nie trzyma serii (178). Start od 0 daje jakieś wrażenia do 50-60 km/h - późnij to już tylko rozpędzanie. Zmierzony czas to 11,5 sek do 100 a nie jak deklaruje producent 10,4 (tyle ma do 60 mph). Pewnym rozwiązaniem jest modyfikacja softu tylko po co.... mogli dać 3.0 diesla i było by pięknie. Spalanie pewnie by było na podobnym poziomie. Mój w korkach pali ok 11-11,5l./100 (wynik głównie robi stanie - myślę że przy aktywnym auto start/stop można osiągnąć ok 1l mniej - ja z tego nie korzystam), trasa w okolicach 140 km/h 8,5l, drogi podmiejskie - mój rekord to 5,6l przy średniej prędkości ok 50km/h - jak widać rozrzut jest olbrzymi.
8 biegowy automat robi robotę w trasie. Jak jest zimny potrafi szarpnąć na niskich biegach i redukcji przy zatrzymywaniu się na światłach. Jak się rozgrzeje działa bardzo płynnie. Uczulam na wymianę oleju w skrzyni - serwis twierdzi że się tego nie robi ale instrukcja podaje że w trudnych warunkach (a za takie jest uważana jazda miejska) pierwsza wymiana po 90 tyś a kolejne po 60. Nie jeździłem 6 biegowym ale z tego co widziałem w necie 6AT chyba ma lepsze przyśpieszenie do 100
Prowadzi się bardzo stabilnie. Problemem jest tylne zawieszenie Nivomat (seryjnie w GT line). Szybko się psuje (ok 90 tyś) - samochód robi się twardy i podskakuje jak piłka. Na szczęście jest na to rozwiązanie - można kupić zwykłe amortyzatory i wzmocnione (wyższe) sprężyny. Na seryjnych sprężynach tył siada bardzo nisko.
Dobra widoczność, na chwilę obecną nic się złego nie dzieje
Bez problemów
Brak gniazda zasilającego w bagażniku, i podłokietniku przy kierowcy. Brak chłodzonego schowka. Android Auto - niestety przewodowy
Klimatyzacja 3 strefowa - niestety 3 strefa jest w ...... bagażniku dla 3 rzędu siedzeń. Mogli dać na drugim. Plus za podgrzewaną kierownicę i tylne fotele. Przednie dodatkowo z wentylacją
Trochę mało miejsca z tyłu na kanapie w drugim rzędzie (mieszczę się z lekkim zapasem) ale to może moje zboczenie bo wcześniej miałem Forda S-maxa. Za to w 3 rzędzie daje się jechać - mam 186 cm wzrostu. Gdyby auto było z 10 cm dłuższe pewnie było by znacznie lepiej. Bagażnik niby 600l. ale dosyć płaski (jak w Q7 pierwszej gen.) przez co po załadowaniu walizkami (postawiona na boku wstają ponad roletę - brakuje jakiś 10 cm żeby się zmieściły pod) jest problem z zaciągnięciem rolety (zostaje otwarta)
Jak na SUVa - ok
Koszty paliwa w jeździe miejskiej, koszt opon, serwis olejowy (prawie 8l do silnika co 15 tyś km a nie jak serwis radośnie pisze 30, olej w skrzyni, dyfrach) - jak to w większym SUVie - tanio nie będzie
Tu wydaje się nie mieć konkurencji. W GT Line mam kompletne wyposażenie - head up, radar, automat, aktywny tempomat, ostrzeżenia o ruchu poprzecznym, kamery 360, panorma otwierana - generalnie wszystko co sobie stryjenka zażyczy. W niemieckich markach trzeba za to zapłacić prawie 2x więcej a różnicy w jakości jakoś specjalnie nie widzę (jeździłem X6 i Q7). Po 5 latach i prawie 130 tyś. nic mi nie trzeszczy, spasowanie ok, materiały ok i co fajne jest jeszcze gwarancja
Przy 125 tyś wymiana czujnika NOx i sondy lambda. Reszta bezawaryjna
Brak