: Do 100 000 km nie powiedziałbym złego słowa na ten samochód, jest wygodny, ładnie się prezentuje,obszerne wnętrze, bardzo dobra trakcja, nie oceniony w zimie. Poważne kłopoty zaczęły się przy ok.115 000 km. zatarł się reduktor, mimo że jeszcze samochód był na gwarancji(3lata)to serwis odmówił naprawy gwarancyjnej, nie pomogły kolejne odwołania do Centrali KIA w Warszawie.Serwis stwierdził że musiałem jeździć w zanurzeniu i woda z błotem dostała się przez odpowietrznik i dlatego doszło do zatarcia.I jak tu wytłumaczyć że nie jest się wielbłądem? Po miesiącu oczekiwania na roztrzygnięcie reklamacji w końcu zostałem zmuszony do zakupienia używanego reduktora( 2 000,00zł)nowy to koszt ok.15 000,00 zł.
Kolejne problemy przyszły ze strony silnika. Przy przebiegu ok. 140 000km trzeba było wymienić jeden z wtryskiwaczy. w Serwisie autoryzowanym skasowali mnie na 2300 zł. Teraz samochód stoi w wasztacie z powodu silnika, tym razem to już szykuje się poważny wydatek. Podczas jazdy samochód stracił moc i okazało sie że jeden z wtryskiwacz poprostu wypchało, okazuje się że w głowicy została wypalona dziura. Trzeba wymienić głowicę bo regeneracja nie powiodła się ( koszt nowej ok.6500) Co jeszcze wyjdzie to jeszcze nie wiem choć samochód stoi na warsztacie już piąty tydzień ale spodziewam się kosztów na poziomie 10 000,00 zł.
Chcę na koniec dodać że samochód był używany tylko przeze mnie, miał wykonane wszytkie przeglądy okresowe w ASO,nie był katowany po terenie a głównie po asfaltach i to też przy rozsądnych prędkościach.