Przeniesienie napędu
: bardzo miło sie jeździ tam gdzie zwykły samochód będzie miał stracha,
wygląd, mozliwości super, gdyby nie zbyt duży apetyt na paliwo i hałas przy zimnym silniku i niskich prędkościach (przy wyzszych jest ciszej)oraz troszkę bardziej miękkie zawieszenie (ale robiło je Porsche) byłoby idealnie, beznadziejna antena wysuwana, którą trzeba smarować dość często gdyż się brudzi i może zzepsuć, nikt już chyba tego nie stosuje
moc i moment obrotowy ok, a więc przyspieszenie również, ale:
niestety dość głośny, jak na common-raila, no i spalanie wysokie, przy oszczędnej naprawdę jeździe średnie zużycie ok. 12 l/100 km, - jak na taki silnik, i jego osiągi to zbyt dużo
ok, ładnie pracuje, jak do tej pory bez zarzutów, ale brakuje 6. biegu w automacie, przez to i zużycie paliwa za duże
ok., bez większych zastrzeżeń, nic nie stuka tak jak w Capicie Chevrolecie, ale czuć ramę, dość twarde i mało komfortowe, ale nie kładzie się dzięki niemu zbytnio na zakrętach a mogłoby z uwagi na ramę
w sumie ok, ale do tyłu, z ciemnymi szybami nie za rewelacyjnie, dobrze że jest kamera cofania i czujniki, mimo to tylni zderzak mam juz zarysowany
ok, ale za mały bagażnik, jak na te gabaryty mógłby byc większy
bez uwag, klima dobrze sie sprawuje, grzeje tez tak jak ja chcę:-)
rozstaw osi 271cm. szkoda że nie większy, ale auto wygodne
to kolejny mój disel , ale najgłośniejszy, nie tak powininien pracować diesel z common railem, za głośno
dużo za dużo, więcej o kilka litrów niz podaje producent, średnio, przy umiarkowanym obchodzeniem się z gazem 11,6 l/100 km, tak na trasie do 140 km/h, na ogół 130 km/h
po długich targach kupiłem to auto z pełnym wypasem (wersja Freedom) w automacie za 135 tys. zł w 06.2008, czyli około 20 tys. mniej niz wg cennika, więc ok, inne są droższe lub gorsze, niestety duży sadek wartości, marka KIA blado wypada jeśli chodzi o prestiż na tle konkurencji, ale za to nie kradną, jakość wykonania bez zarzutu
bez uwag, świetnie, zwłaszcza czytając inne opinie o innych samochodach,
jak na razie brak, ważne by jeździć na dobrym paliwie i dbac o turbo, tak jak pisza w prasie
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 CRDi 170KM 125kW