Przeniesienie napędu
: Auto radzi sobie w każdych warunkach nie ma terenu po którym nie przejdzie
: Nadkola tył oraz tylna klapa przy wycieraczce
Układ elektryczny
: Przy dużych temperaturach poniżej zera klimatronik szaleje.
Auto kupiłem z uszkodzoną głowicą. Czego byłem świadomy poza tą naprawa nie licząc części eksploatacyjnych auto jest praktycznie bez awaryjne. Postaram się opisać wszystkie wady i zalety auta po kolei w danych kategoriach.
Silnik jak pisałem wyżej kupiłem z awaria. Była peknieta głowica jak się domyślam z winy użytkownika albo brak płynu w chłodnicy ewentualnie padnieta wiskoza doprowadzila do przegrzania silnika. Aktualnie silnik chodzi jak nowy wymienilem świece żarowe oleje itp. Pali od strzała w największe mrozy. I jest bardzo zwawy biorąc pod uwagę masę auta. I co najciekawsze nie bierze oleju.
Jedyny minus skrzyni manualnej nie wiem jak u innych użytkowników ale na zimnym silniku dużo ciężej wchodzi jednynka i dwójka trzeba robić to wolniej na rozgrzanym wszystko w porzadku mam włożone zwykle sprzęgło jednomasowe.
Tu akurat zero zastrzeżeń auto prowadzi się super ale podczas jazdy powyżej 140km/h duża buda robi swoje podczas silnych wiatrów i trzeba trzymać ręce na kierownicy
Auto pobiera na tylnej klapie przy wycieraczce oraz nadkola tył głównie z winy tych plastikowych osłon na drzwiach które zatrzymują tam wodę i błoto czego efektem jest rdza. Poza tym nigdzie nie widziałem progi rama itp wszystko zdrowe.
Wszystko ok poza tylna szyba cofanie w nocy bez kamery cofania tragedia nie widać odległości od przeszkody gdy cofamy.
Wszystko na miejscu i intuicyjnie.
Bardzo długo silnik się nagrzewa wiskoza robi swoje. Więc ogrzanie kabiny trwa dosyć długo poza tym w temp dużo poniżej zera klimatronik glupieje wszystko zapala się i miga. Po ogrzania kabiny wraca do normy
Miejsca oporowo dla każdego
Przy dużych prędkościach słychać wiatr w uszczelkach drzwi z przodu nie wiem czy tylko ja tak mam czy to wada fabryczna. Obstawiam że buda robi duży opór powietrza. Wraz z wzrostem szybkości
Jak narazie tylko oleje klocki itp części bardzo tanie.
4x4 z prawdziwego zdarzenia na ramię z reduktorem blokada itp wszystko jak być powinno w cenie do 20000tys aktualnie można kupić auto w super stanie
Przewod od vaccum pompy który idzie do czujnika oleju przetarl się. Czego efektem były plamy oleju. Regularne czyszczenie filtra paliwa w zbiorniku oraz wymiana paliwowego. Raz na pół roku i unikniemy kłopotów z układem wtryskowym.
Peknieta głowica. Zakup używanej 1000zl plus robocizna to łącznie 2700zl. Poza tym żadnych poważnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 CRDi 140KM 103kW