Ocena kierowcy - Kia Sorento I

Silnik 2.5 CRDi 140KM 103kW
Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Kia Sorento I 2.5 CRDi 140KM 103kW 2002-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Moc i elastycznosć daje poczucie komfortu i bezpieczeństwa w każdej sytuacji.
Szczerze polecam Kie Sorento dla ludzi lubiących komfort, bezpieczeństwo i mocne, prawdziwe samochody!
Silnik doskonale pasuje do tego auta. Na początku trochę głośny, ale potem kultura pracy świetna. Jest naprawdę mocny - jak wyścigowy czołg.
Mam automat - i gorąco polecam taką wersję - pracuje aksamitnie i szybko. Trzeba go wyczuć przy wyprzedzaniu, ponieważ całość pracuje jak katapulta.
Mam jednego z pierwszych Kii Sorento, szkoda że nie mam ESP, ponieważ przy dodaniu zbyt gwałtownie gazu potrafią tylne koła zapiszczeć i tyłem zarzucić! W całości moja ocena jest bardzo dobra, a przejechałem nim nie tylko całą zachodnią Europę ale i całą Ukrainę i Białoruś - a tam drogi bywają różne. Nigdy nie miałem problemów z zawieszeniem.
W każdą stronę jest dobra widoczność.
Jeżdżę nim długie trasy - nieraz 1000 i więcej kilometrów - jest naprawdę super, brakuje mi tylko tempomatu, ale może i dobrze - nie usnę za kierownicą.
Doskonała na gorące lato i super mrozy. Nigdy się nie zepsuła.
Ilość miejsca jest idealna dla każdego.
Mogło być lepsze - szczególnie przy szybkościach powyżej 150 km/h
Tani serwis, mało części wymieniam, bo się nie psuje, choć przejechał 180 000 km. Wymieniam olej co 10 000 km i tak polecam - niestety jest to 8 litów - jeżeli się o olej dba i nie wyłącza silnika natychmiast po dojechaniu na miejsce, to silnik będzie służył długie lata i setki tysięcy kilometrów. Mnie jeszcze nigdy nie zawiódł!
Doskonała jakość za małe pieniądze - w ogólnej opinii Kia nie jest prestiżową marką, ale ogrania mnie pusty śmiech, kiedy czytam opinie o użytkowników Merców G-klasy i innych psujących się terenówkach.
Co roku wymieniam żarówki z przodu, a niestety trzeba wyciągnąć cały reflektor - nic więcej się nie psuje.
Moje Sorento jest totalnie bezawaryjne.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 CRDi 140KM 103kW [l/100km]

9,7