Ocena kierowcy - Kia Rio III Sedan

Silnik 1.4 DOHC CVVT 109KM 80kW
Rok produkcji 2013
Okres użytkowania: 1 rok
Kia Rio III Sedan 1.4 DOHC CVVT 109KM 80kW 2012-2015 - Oceń swoje auto
Ogólnie samochód przyjemny o ciekawej stylistyce, jak na swoją klasę, posiada dużo uprzyjemniających życie dodatków. W sam raz dla "przeciętnego" Kowalskiego
1,4 sprawuje się nieźle, pozwala na spokojną ekonomiczną jazdę, jak i wystarczy do dynamiczniejszego wyprzedzania. Dla miłośników moznych wrażeń, może być niewystarczający.
6-cio biegowa przekładnia jest świetna na trasę, po mieście trzeba nieco częściej machać "wajchą". Od czasu do czasu natomiast przy dynaminczej zmianie z 1 na 2 lub z 2 na 3 zwłaszcza przy większych obrotach słychać metaliczne "kliknięcie" - Żadko bo, żadko, ale czasami wsteczny trzeba wrzucać na raty, jeszcze tego nie zgłaszałem, być może to tylko kwestia regulacji.
Dobrze działające wspomaganie, prowadzi się całkiem przyjemnie. Zwieszenie nierówności wybiera, wydaje mi się przyzwoicie. Potwierdzam natomiast dużą podatność na mocniejsze boczne podmuchy wiatru.
Do tyłu kiepsko, mała szyba plus wysoko umieszczona klapa bagażnika - ale to cena za ładną linię :). Z czujnikami parkowania jest OK (chociaż czasami po świerzych przymrozkach potrafią się zawiesić) Boczne lusterka można ustawić tak, że eliminują martwą strefę, duży plus, przednia szyba jak dla mnie zaczyna się zbyt późno, przez co czasami muszę zatrzymać się kilka metrów przed linią na skrzyrzowaniu, żeby widzieć światła a nie musieć "gryźć kierownicy" (175 cm wzrostu) - ale to kwestia przyzwyczajenia.
Jak dla mnie super, duże możliwości regulacji fotela kierowcy (również wysokość), rozmieszczenie wskaźników, plus przyciski na kierownicy sprawiają, że z podstawowych funkcji korzysta się bez problemu. Na zimę podgrzewana kierownica i fotele są miłym dodatkiem uprzyjemniającym jazdę. Odnośnie tyłu się nie wypowiadam, bo jeżdżę tylko z przodu :)
Automatyczna klimatyzacja działa bez zarzutów, silnik benzynowy nagrzewa się szybko, tak więc i w zimie z odmrażaniem szyby nie ma problemów. Ogólnie wszystko tak jak powinno być.
Jak na auto tej klasy, myślę że w porządku, 4 osoby mogą komfortowo podróżować, w piątkę cóż... Lepiej, żeby siedzący po środku na tylnej kanapie był szczupły. :)
Do 90-100 km/h jest dobrze, powyżej 120km/h wydaje mi się, że auto szumi już nieproporcjonalnie głośniej.
Przez stosunkowo mniejszy bak (42 l) wydaje mi się, że jestem częściej na stacji, ale portfel mi mówi, że to tylko złudzenie. Z 6-cio biegową przekładnią na trasie, jeśli się człowiek nie śpieszy, można na prawdę ekonomicznie łykać kilometry.
Porównywałem sobie przed zakupem w segmencie Fiata Linea (chyba jedyny inny sedan w tej kategorii), goły wychodził taniej, ale gdy do niego chciałbym dokupić wszystko to co w Ryjówce już było, wychodził o 2-3 tysiące drożej. Plus krótszy okres gwarancji. Plus w salonie udało się wytargować na prawdę kilka dodatków w cenie auta, wliczając w to komplet zimówek na felgach aluminiowych.
- Bład salonu przy montażu czujnika parkowania powodował, że po deszczu lub wizycie w myjni na dnie bagażnika pod kołem zapasowym gromadziła się woda. Usterkę usunięto, już jest ok.
- Fabrycznych brak. - Kuna upodobała sobie przewody od chłodnicy i filtru powietrza co niestety poskutkowało planowaniem głowicy i wymianą uszczelki. Co ciekawe, wskaźnik temperatury do ostatniej chwili utrzymywał się przy 90 stopniach celcjusza.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 DOHC CVVT 109KM 80kW [l/100km]

5,6