Ocena kierowcy - Kia Rio III Hatchback 5d

Mariusz, 12 lat temu
Silnik 1.2 DOHC CVVT 85KM 63kW
Rok produkcji 2011
Kia Rio III Hatchback 5d 1.2 DOHC CVVT 85KM 63kW 2011-2014 - Oceń swoje auto
Inne : Wyposazenie jest super, czujnik zaparowanych szyb, czujnik swiatel, diodowe lampy, doswietlanie zakretow, blutooth i sterowanie telefonem z kierownicy, USB, dioda doswietlajaca wnetrze sprawia przyjemny polmrok w samochodzie przy nocnych podrozach, zegary sie przyciemniaja wieczorem zeby nie razic - wszystko to czego potrzebuję, dla mnie bajka.
Zanim kupiłem to autko objezdzilem konkurencję, w tej cenie nie znalazłem żadnego z takim wyposazeniem. Zarówno ja jak i moja rodzina jestesmy mile zaskoczeni. Autko bardzo dobrze się spisuje, nie żaluję ze je kupiłem. Wzbudza zainteresowanie bo czasami ktos podejdzie i pooglada, zapyta, pocmoka ze za takie pieniazki mozna takiego samochodzika kupic. Jeszcze jak by byly podgrzewane spryskiwacze przedniej szyby i mozna bylo tempomat dokupic na dalsze podroze to pelnia szczescia.
Kultura pracy - super, elastyczność mogła by być troszke lepsza, w mieście trzeba troche biegami pomieszać. Czasami troszke mocy brakuje, ale to maly silniczek i trzeba przy zakupie sie zastanowic czy zalezy nam na wyscigach czy na spokojnej jezdzie i ekonomicznosci
biegi ładnie wchodza, wsteczny czasami troszke haczy (sporadycznie).
dobrze, ale czasami przy troche szybszej jezdzie na zakrecie i mokrej nawierzchni przod potrafi uciec. Wspomaganie znakomicie sie sprawuje, abs wlacza sie wtedy kiedy powinien, kontrola trakcji troche za pozno reaguje, ale zima sie przydaje.
szeroki słupek z przodu i mała szyba z tyłu troche przeszkadzaja ale idzie się przyzwyczaic
Jak dla mnie tak powinno być w kazdym aucie
Odparowanie szyby kilkanascie sekund, zimą odmrożenie szyby 4-5 min, czujnik zaparowanych szyb to jest to - zapomnialem juz co to sa zaparowane szyby w samochodzie. Automatyczna klimatyzacja doskonale sobie radzi z utrzymaniem odpowiedniej temperatury.
3 osobowa rodzina + psiak i nikt nie narzeka. Mam 184 cm wzrostu - siedzenie mozna spokojnie wyregulowac w 2 płaszczyznach tak żeby bylo wygodnie. Jak dla mnie oparcie fotela moze troszke za waskie. Podłokietnik wygodny, dużo wygodniejszy niż np w vendze.
na autostradzie przy wiekszych predkosciach troche glosniej, ale to w wiekszosci aut tak jest, nie przeszkadza zbytnio, mozna podglosic radio :) w miescie i przy nizszych predkosciach wogole nie slychac silnika, zdarzylo mi się że 2 razy kluczyk przekrecilem bo nie spojrzalem na wskazowke obrotomierza, ze juz silnik chodzi :)
Jak się delikatnie obchodzi z gazem, stopa tylko delikatnie dotyka pedalu gazu to do predkosci 110 jest wysmienicie. Powyzej tej predkosci i jak wcisne mocno gaz to bierze jakies 1-1,5 l wiecej
Nic sie nie psuje, bogato wyposazone autko, wszystko na swoim miejscu, przy tej wielkosci auta ekonomiczna jazda - za ta cene wysmienite. Wolę jeżdzić nowym autem, moze troszke mniejszym, niż sprowadzonym zza granicy wiekszym i z niewiadoma przeszloscia
przestało włączać się ogrzewanie na nogi (wogole nadmuchu na nogi nie bylo) , zimą troche dokuczalo - w serwisie rozebrali przednia konsole cos wymienili i bylo po problemie, tylne drzwi za kierowca zaczely skrzypiec - krotka wizyta w serwisie, male smarowanko i po problemie. gniazdko do podlaczenia nawigacji pod szyba to sciema - przynajmniej na razie - nigdzie nie mozna dokupic kabelka.
jak na razie nie wystapily

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 DOHC CVVT 85KM 63kW [l/100km]

5,4